Tržište

Vinski sektor u Italiji trpi štetu i do 80 odsto

Vinski sektor u Italiji trpi štetu i do 80 odsto
Foto: pixabay.com | Vinski sektor u Italiji trpi štetu i do 80 odsto
Tanjug

Pijemont, drugi region u Italiji po ukupnom broju zaraženih virusom korona, poslije zdravstvenih suočava se i sa ekonomskim posljedicama pandemije, a vinarije u tom regionu, prema procjeni udruženja Koldireti, trpe štetu između 60 i 80 odsto zbog višemjesečnih restriktivnih mjera.

Poslije višegodišnjeg trenda rasta broja turista, italijanski region Pijemont, poznat po tartufima, razvijenoj poljoprivredi i kvalitetnim vinima, ove godine suočava se sa krizom zbog tromjesečne blokade, a po otvaranju granica početkom juna za dolaske iz zemalja EU - sa manjim brojem posjetilaca nego u istom periodu ranijih godina.

Iz jedne vinarije u naselju Monforte d"Alba, poznatom po vinu barolo, rekli su Tanjugu da od ukupne prodaje vina - oko 70 odsto čini izvoz, i da zbog višemjesečnih restriktivnih mjera trpe veliku štetu.

Najbrojniji turisti i kupci vina van Evropske unije (EU) godinama dolaze iz SAD zbog čega su ove sezone proizvođači i ugostitelji u Pijemontu zabrinuti, jer ta zemlja nije na spisku država za koje EU otvara granice početkom jula.

Zbog želje za povratkom u normalu i straha od ponovnog zatvaranja zbog virusa kovid-19, restorani i kafići uglavnom slijede smjernice za sprečavanje širenja virusa - stolovi su na većoj razdaljini nego prije pandemije, umjesto papirnih dostupni su onlajn jelovnici koji se mogu pregledati na mobilnom telefonu, a ugostitelji nose zaštitne maske.

Pijemont sa oko 4,3 miliona stanovnika drugi je italijanski region po ukupnom broju zaraženih korona virusom (više od 31.000) od početka krize poslije Lombardije (oko 98.000), sa kojom se graniči.

Italija je prva evropska država koja je početkom marta uvela stroge mjere karantina na cijeloj teritoriji, a postepenim ublažavanjem mjera i pokretanjem poslovnih aktivnosti iz blokade je izašla poslije oko tri mjeseca.

Sa više od 34.000 umrlih od posljedica virusa kovid-19, Italija je četvrta zemlja u svijetu po broju žrtava tog virusa poslije SAD, Brazila i Velike Britanije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije