Zanimljivosti

Collinsov rječnik "Lockdown" proglasio riječiju godine

Collinsov rječnik "Lockdown" proglasio riječiju godine
Foto: N.N. | Collinsov rječnik "Lockdown" proglasio riječiju godine
N.N.

11. marta 2020. godine, Svjetska zdravstvena organizacija službeno je proglasila pandemiju izazvanu virusom korona, prvu ali nadasve jaču i goru nakon pandemije svinjske gripe 2009.

Od marta mjeseca cijeli svijet se vrti oko virusa korone, međutim, ne radi se samo o strahu od zaraze i bolesti. U međuvremenu stigle su strože mjere protiv širenja pandemije ili novi lockdown koji je osznačio prekid uobičajenog života, zabrinutost zbog radnog mjesta i finansijskih problema ili činjenica da više gotovo uopšte ne možemo viđati prijatelje i rodbinu.

Mnogi su počeli da se osjećaju izolovano i usamljeno, svijet je postao zastrašujuće mali, nedostaju druženja i odlazak na kulturne ili sportske priredbe, a život se sveo na malo kretanja i skučen prostor za život.

Dok su svjetske vlade provele veći dio 2020. godine pokušavajući obuzdati pandemiju koronavirusa, Collinsov rječnik je u ponedjeljak riječju godine proglasio 'lockdown' (zatvaranje).

Engleski naziv 'lockdown' tvoren je od riječi 'lock' - 'zaključati' i 'down'- 'dolje'. Engleska riječ 'lockdown' znači 'zatvaranje, zaključavanje, blokada, izolacija'.

U objašnjenju Collinsa stoji da je riječ, koja se definiše kao "nametanje strogih ograničenja putovanja, socijalne interakcije i pristupa javnim prostorima" odabrana jer predstavlja "ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom svijeta".

Šest od deset riječi koje su ušle u uži izbor odnosile su se na pandemiju, a među njima su "virus korona", "samoizolacija" i "socijalno distanciranje".

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je evidentirano više od 50,2 miliona slučajeva zaraze virusom korona, a od njegovih je posljedica umrlo 1,2 miliona ljudi.

Uredništvo Collinsa je pojasnilo da je u 2020. riječ 'lockdown' upotrijebljena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4000 puta prošle godine.

U užem je izboru bila i riječ 'TikToker', koju Collins definiše kao "osobu koja redovno dijeli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku", aplikaciji za dijeljenje videozapisa.

I riječ 'BLM', skraćenica od "Black Lives Matter" (Crni životi vrijede) našla se u užem izboru. Collins je definiše kao "pokret koji vodi kampanju protiv rasno motivisanog nasilja i ugnjetavanja".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije