Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Italijanski Vog šokirao svijet naslovnom stranom

Italijanski Vog šokirao svijet naslovnom stranom
Foto: Ilustracija | Italijanski Vog šokirao svijet naslovnom stranom
N.N.

Novi broj italijanskog Voga izlazi 10. aprila, a uredništvo je riješilo da u skladu s okolnostima i pandemijom virusa korona svijetu ponudi simboličnu naslovnu stranu.

 

Umjesto tip-top dotjeranih manekenki ili slavnih ljepotica, koje uglavnom krase naslovnice prestižnog magazina, ovog puta imaćemo priliku da držimo časopis s potpuno praznom, bijelom naslovnicom na kojoj je napisano samo "Vogue" i datum izlaska.

Oni su objasnili i zašto su povukli ovakav potez, te kakvu poruku šalje bijela boja.

"U svojoj dugoj istoriji koja se proteže na više od stotinu godina, Vog je prošao kroz ratove, krize, terorističke napade. Njegova plemenita tradicija je da nikad ne gleda na drugu stranu. Prije nešto manje od dvije nedjelje trebalo je da štampamo izdanje koje smo planirali neko vrijeme i koje je uključivalo i L'Uomo Vogue. Ali, trenutno govoriti o bilo čemu drugom, dok ljudi umiru, a ljekari i medicinske sestre rizikuju svoje živote, te se svijet zauvijek mijenja, nije u DNK "Vogue-a Italia". Zbog toga smo zaboravili na svoj prvobitni projekat i krenuli smo ispočetka. Odluka da prvi put u našoj istoriji štampamo potpuno bijelu naslovnu stranu nije donesena jer nam nedostaje slika - upravo suprotno. Odabrali smo je jer bijela boja simboliše brojne stvari u isto vrijeme", poručio je urednički kolegijum predvođen glavnim urednikom Emanueleom Farnetijem.

Oni su pokrenuli još jednu interesantnu inicijativu - okupili su preko 40 umjetnika iz cijelog svijeta koji su iz svojih domova pokazali na kreativan način kako vide novi svijet i ono kroz šta prolazimo.

Takođe, potanko su obrazložili zašto su se odlučili baš za bijelu boju.

"Bijelo je prije svega poštovanje. Bijelo je novo rođenje, svjetlost nakon tame, zbir svih boja. Bijela je boja uniforme koju nose oni koji su svoj život stavili na prvu liniju kako bi spasili naše. Predstavlja prostor i vrijeme za razmišljanje, kao i za ćutanje. Bijelo je za one koji ovo prazno vrijeme i prostor ispunjavaju idejama, razmišljanjima, pričama, stihovima, muzikom i brigom za druge. Bijela nas podsjeća na vrijeme nakon krize 1929. godine kad je ova besprijekorna boja prevladavala na odjeći kao izraz čistoće u sadašnjosti i nade u budućnosti. I iznad svega, bijelo nije predaja, već prazan list koji čeka da bude ispisan, naslovna stranica nove priče koja upravo treba da otpočne", zaključili su u Vogu.

(zenablic.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije