Zanimljivosti

Izgubljeni ratni brod pronađen na dnu Atlantika

Izgubljeni ratni brod pronađen na dnu Atlantika
Foto: N.N. | Izgubljeni ratni brod pronađen na dnu Atlantika

Olupina jednog od najpoznatijih njemačkih ratnih brodova iz Prvog svjetskog rata je locirana na morskom dnu u blizini Folklandskih ostrva, gdje je potonuo nakon bitke s engleskim ratnim brodovima prije više od 100 godina.

Ratni kruzer po imenu "Scharnhorst" je potonuo 8. decembra 1914. godine, sa više od 800 članova posade koji su bili na brodu. "Scharnhorst" je pokušao voditi morski napad na Folkland, ali je njemačka jedinica bila iznenađena jačom silom britanskih ratnih brodova. Tokom rezultujuće bitke, Britanci su potopili "Scharnhorst" zajedno s osam drugih njemačkih brodova. Koristeći autonomno podvodno prevozno sredstvo kojim se upravlja sa nadglednog broda, naučnici su otkrili olupinu 4. decembra, oko 1,6 kilometara ispod površine Atlantskog okeana. Nakon što je sonar otkrio brod, istraživači su poslali vozilo slično roveru koji je snimio ostatke.

"Momenat otkrića je bio nevjerovatan", rekao je marinski arheolog Mensun Baund, vođa ekspedicije.

"Često na moru lovimo sjenke, ali kada se 'Scarnhorst' pojavio u našim podacima, nije bilo sumnje da je ovo dio njemačke mornarice. Poslali smo vozilo sa kamerom dolje i skoro odmah smo naletjeli na ostatke riječi 'bitka'", rekao je. Potraga za "Scharnhorstom" i drugim ratnim brodovima njemačke mornarice traje od 2014. godine, ali su do sada potrage bile neuspješne. Nastavila se prošlog mjeseca, uz pomoć sonara kojima je pretraženo 4.500 kvadratnih kilometara dna u blizini Folklanda. Olupina nije dirana niti uznemiravana na bilo koji način i ovo mjesto će sada biti zakonski zaštićeno. Pobjeda nad "Scharnhorstom" i drugim ratnim brodovima je bila jedna od odlučujućih bitaka početka Prvog svjetskog rata. Više od 2.200 njemačkih mornara je poginulo tokom bitke. Istraživački tim će nastaviti da traga za ostatkom mornarice koja je potonula 1914. godine, kako bi bolje razumjeli događaje koji su se odigrali tokom bitke i kako bi se uvjerili u zaštitu mjesta pronalaska.

(Livescience)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije