Internet

Pokrenuta mobilna aplikacija za praćenje kontakata u Finskoj

Pokrenuta mobilna aplikacija za praćenje kontakata u Finskoj
Foto: Ilustracija | Pokrenuta mobilna aplikacija za praćenje kontakata u Finskoj

Finski organi nadležni za zdravstvo pokrenuli su dugo očekivanu aplikaciju za praćenje kontakata pomoću pametnih telefona, sa ciljem borbe protiv širenja kovida 19.

Sekretar finskog Ministarstva za socijalna pitanja i zdravlje Kirsi Varhila izjavila je da svako dobrovoljno može da koristi aplikaciju, u kojoj su podaci potpuno sigurni.

"Time možemo da zaštitimo sebe i svoje najbliže", rekla je Varhila na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Ona je istakla da aplikacija, bazirana na "blutut" tehnologiji, neće otkrivati bilo čiji identitet drugim korisnicima, ali da će pomoći praćenju nepoznatih kontakata koji su proveli dovoljno vremena blizu osobe koja je kasnije bila pozitivna na testu za virus korona.

Prema riječima Varhile, uslijediće i druga faza razvijanja aplikacije, kako bi bila kompatibilna sa sličnim aplikacijama koje su u upotrebi u drugim članicama EU.

Kako bi se sačuvala privatnost, korisnik koji bude pozitivan na testu za virus korona može da odabere da li da pošalje upozorenje ranijim kontaktima, a oni koji dobiju upozorenje neće znati od koga je stiglo niti kada i gdje su bili izloženi virusu.

Korisnici koji dobiju upozorenje neće biti otkriveni nadležnim organima, već bi trebali da se zave ljekaru radi testa na kovid 19. /kraj/pj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije