Internet

WhatsApp stao na put lažnim vijestima

WhatsApp stao na put lažnim vijestima
Foto: pexels.com | WhatsApp je preuzeo tron kada je u pitanju širenje lažnih informacija

Epidemija virusa korona je sa sobom donijela između ostalog ekonomske posljedice, nove popularne aplikacije poput Zoom-a, neke kompanije su gotovo propale, dok druge rade nikad bolje.

WhatsApp je u preraspodjeli uloga preuzeo tron kada je u pitanju širenje lažnih informacija, ali su po njihovim najavama izgleda pronašli način kako bi stali na put ovome.

WhatsApp je uočio pad od gotovo 70 odsto kada je u pitanju prosljeđivanje lažnih vijesti na njihovoj aplikaciji, piše BBC. Sve ove lažne informacije bile su u nekoj korelaciji sa virusom korona, zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila "info-demijom", odnosno epidemijom lažnih informacija.

Prije samo dvije nedjelje, WhatsApp je više od pet puta zaustavljao i blokirao prosljeđivanje pojedinih poruka za koje se ispostavilo da su lažne i stvorene sa ciljem da izazivaju paniku u javnosti, prenosi PC Press.

Napominje se da je ovo tek početak borbe protiv kruženja lažih informacija. U kompaniji smatraju da ove mjere služe samo kako bi WhatsApp ostao mjesto za lične i privatne razgovore, a nikako mjesto za širenje panike.

Epidemija Korona virusa do sada je odnjela više od 216,000 života, a oboljelo je više od 3 miliona ljudi. Iako se kraj epidemije već nazire na globalnom nivou, definitivno će se način života menjati.

Shvatili smo da bez nekih aplikacija ne možemo, da mnogi IT giganti nisu u trenutku bili sposobni da prime veliki broj korisnika, dok je WhatsApp postao leglo brzog širenja lažnih vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije