Istorija

Arheolozi otkrili rimsko svetilište na groblju pored katedrale

Arheolozi otkrili rimsko svetilište na groblju pored katedrale
Foto: Tanjug/AP | Arheolozi otkrili rimsko svetilište na groblju pored katedrale u Lesteru

Arheolozi veruju da su otkrili rimsko porodično svetilište na nekadašnjem groblju pored katedrale u Lesteru, 70 metara od mjesta na kojem su 2012. godine pronađeni ostaci kralja Ričarda Trećeg.

Arheološka služba Univerziteta u Lesteru, saopštila je da je pronašla i više od 1.100 grobova starih u rasponu od 11. vijeka do sredine 19. vijeka, kao i prvi anglosaksonski novčić, koji je pronađen u Lesteru za skoro 20 godina istraživanja, prenio je Tajms.

Arheološka služba Univerziteta bavi se iskopavanjem u sklopu restauracije katedrale, vredne 12,7 miliona funti.

Možda najznačajniji nalaz je slomljena podloga oltarskog kamena, koji potiče iz rimskog doba i smatra se da je zbog stila ukrašavanja postavljen uza zid.

Direktor iskopavanja Metju Moris rekao je da je prostorija možda korišćena za rituale obožavanja bogova, kao što su Mitra, Kibela, Bahus, Dionisije ili egipatska boginja Izida.

Vijekovima se verovalo da je na mjestu katedrale ranije stajao rimski hram, koji je zatvoren u januaru prošle godine, kako bi se omogućila izgradnja centra za posjetioce i učenje.

Ideja je osnažena kada je rimska zgrada pronađena ispod tornja katedrale tokom rekonstrukcije 1861. godine.

S obzirom na kombinaciju podzemne građevine sa oslikanim zidovima i oltarom, Moris je, kao jedno tumačenje, naveo da bi to mogla da bude soba za božanske rituale.

"Ono što ovde vjerovatno gledamo je privatno mjesto obožavanja, porodično svetilište ili kultna soba, u kojoj je mala grupa pojedinaca učestvovala u bogosluženju", naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije