Istorija

Arheolozi pronašli 2000 godina staru ruku s misterioznim simbolima

Arheolozi pronašli 2000 godina staru ruku s misterioznim simbolima
Foto: Youtube / Printscreen | Arheolozi pronašli 2000 godina staru ruku s misterioznim simbolima

​U sjevernom dijelu Španije istraživači su naišli na izuzetno intrigantno otkriće: bronzanu ruku koja datira iz prije otprilike 2.000 godina, sve do perioda željeza, s četiri linije čudnih simbola urezanih preko njene površine.

Novo istraživanje sugeriše da je ovaj drevni epigraf povezan s drevnim paleohispanijskim jezicima i možda je bio dio jezika koji se razvio u baskijski jezik u današnjoj Španiji.

Područje je poznato po tome što je bilo naseljeno plemenom nazvanim Vaskoni oko vremena kada bi ruka bila napravljena - plemenom koje nije ostavilo mnogo primjera pisanja, što je dovelo do pretpostavke da su bili nepismeni. Ova ruka pokazuje da to možda nije slučaj.

"Detaljna jezička analiza sugeriše da skripta predstavlja grafički podsistem paleohispanijskog koji dijeli svoje korijene s modernim baskijskim jezikom i predstavlja prvi primjer vaskonske epigrafije", pišu istraživači u svojem objavljenom radu.

Orijentacija skripte, zajedno s položajem male rupe u predmetu i mjestom njegovog otkrića sugerišu da je mogla biti obješena na ulazu u zgradu. Ovo pismo je urezano koristeći tehniku sgrafita za stvaranje linija, a zatim su dodani veći udarci. Nije jasno koje su alatke korištene, ali istraživači misle da je oštri željezni alat mogao biti jedan od njih.

Na temelju riječi koje su mogli identifikovati i poređenja s drugim artefaktima, istraživači smatraju da je jezik sastavljen od "različitog pod-sistema". Iako nije moguće potpuno prevesti tekst, istraživači su pronašli neke zanimljive paralele s modernim baskijskim jezikom.

Jedna od ključnih veza koje istraživači uspostavljaju je između prvog riječi na ruci, sorioneku, i baskijske riječi zorioneko, što znači "srećno". To upućuje i na značenje poruke na ruci i na veze s baskijskim jezikom. "Tekst urezan na ovom artefaktu, koji je pronađen na ulazu u stambenu zgradu, interpretira se kao apotropaic, znak koji moli za sreću", pišu istraživači, a prenosi "Klik".

Moguće je da je ruka imala neku vrstu ritualnog ili kulturnog značaja, prema istraživačima. Drevni Iberijci su navodno odsjekli desne ruke svojih zarobljenika, primjera radi - iako uprkos tome što je desna ruka, upotreba simbola izgleda benignije.

Otkriveno je nekoliko artefakata iz perioda željeza koji prikazuju zadnju stranu otvorene desne ruke u vaskonskim i iberskim područjima, a još jedan, realističniji artefakt iz sličnog vremenskog perioda pronađen u Zafaru (Jemen) takođe ima zanimljivu sličnost.

Tim navodi da varijacije u veličini slova i neke nepravilnosti u potezima slova sugerišu prilično nepažljiv i neplaniran pristup pisanju. Osim toga, bronza je uobičajni materijal na tom području, pa istraživači misle da je mogla biti izrađena na mjestu gdje je pronađena.

Istraživanje se nastavlja o tzv. Ruci Irulegi, nazvanoj prema mjestu na kojem je pronađena, i šta nam može reći o Vaskonima - posebno u pogledu pisanog jezika koji je postojao prije dolaska Rimljana. "Nova epigrafija predstavljena ovdje pruža podršku rastućem shvatanju da su drevni Vaskoni poznavali i koristili pisanje, barem do određene mjere", pišu istraživači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije