Istorija

Dešifrovali papirus iz jevanđelja koje nije u Bibliji (FOTO)

Dešifrovali papirus iz jevanđelja koje nije u Bibliji (FOTO)
Foto: Pixnio | Dešifrovali papirus iz jevanđelja koje nije u Bibliji (FOTO)

Naučnici su dešifrovali i objavili fragment papirusa koji sadrži dio "Jevanđelja iz djetinjstva po Tomi", koje opisuje događaje iz Isusovog djetinjstva. Ovaj grčki papirus datira iz četvrtog ili petog vijeka, čime predstavlja najstariju poznatu kopiju ovog jevanđelja, kako su naučnici naveli u nedavno objavljenom radu u časopisu "Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik". Postoje i druge kopije jevanđelja, ali one su nastale kasnije. Crkve nisu uključile ovo jevanđelje u Bibliju.

"Ovo je najstariji sačuvani rukopis teksta na bilo kojem jeziku," napisali su Lajos Berkes, predavač na Institutu za hrišćanstvo i antiku na Humboldtovom Univerzitetu u Berlinu, i Gabriel Noki Makedo, profesor papirologije na Univerzitetu u Liježu u Belgiji. Generalno se vjeruje da je "Jevanđelje iz djetinjstva po Tomi" prvobitno sastavljeno u drugom vijeku, dijelom zbog sličnosti priča u ovom jevanđelju s onima koje su pisali hrišćanski autori iz tog doba.

Papirusni fragment donosi priču o čudu koje je Isus učinio kao dijete. Prema priči iz fragmenta, "Isus se igrao na obali brzog potoka i od mekane gline oblikovao dvanaest vrabaca. Kada ga je otac Josip ukorio i upitao zašto to radi na sveti sabat, petogodišnji Isus je pljesnuo rukama i oživio glinene figure," navodi se u izjavi Humboldtovog Univerziteta u Berlinu.

Foto: Public Domain Mark
Foto: Public Domain Mark

Naučnici su već bili upoznati s ovom pričom iz kasnijih kopija jevanđelja. Dok fragment spominje samo ovo čudo, kasnije kopije jevanđelja opisuju i mnoga druga čudesna djela koja je Isus izvodio kao dijete, uključujući uskrsnuće djeteta imenom Zeno i trenutno ozdravljenje svog oca Josipa nakon ugriza otrovne zmije.

Porijeklo fragmenta ostaje nepoznato. "Znamo vrlo malo o porijeklu papirusa, njegovoj istoriji i vlasništvu," izjavio je Noki Masedo za "Live Science".

"Sve što sigurno znamo je da potiče iz Egipta. Možda je stigao u Hamburg između 1906. i 1939. godine, kada je jezgra papirološke zbirke nabavljena, ili 1990. godine, kada je kutija nekonzervisanih papirusnih fragmenata prebačena iz Berlina u Hamburg." U studiji su naučnici izrazili uvjerenje da je fragment bio u Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata.

Jedan od razloga zašto papirus nije ranije istražen je njegov neuredni rukopis, koje više nalikuje privatnom pismu ili listi za kupovinu nego jevanđelju, naveli su istraživači. Pretpostavljaju da je mogao biti vježba pisanja, možda nekoga u školi ili samostanu.

Mnogi naučnici se slažu da je fragment drevni rukopis, a ne moderni plagijat. "Uzbudljivo je da postoji novi, rani rukopis ovog teksta," izjavio je Simon Gejterkol, profesor Novog zavjeta i ranog hrišćanstva na Univerzitetu Kembridž. "Autentičan je u smislu da je ovo stvarno drevni rukopis. Nije autentičan u smislu da nam govori šta je Isus stvarno radio kao dijete," rekao je Gejterkol.

Toni Burke, profesor ranog hrišćanstva na Univerzitetu Jork u Torontu, istakao je da nalaz ne pruža nove informacije. "Mislim da je sjajno imati više svjedočanstava o tekstu, ali ne donosi nam ništa novo," izjavio je Burke za "Live Science". "Oduvijek smo mislili da je sastavljen u drugom vijeku, tako da kopija iz 4./5. vijeka ne mijenja konsenzus o tekstu."

Kristofer Frilingos, profesor religijskih studija na Univerzitetu Mičigen, rekao je za "Live Science" da je otkriće "vrlo značajno, kako zbog datuma fragmenta, tako i zbog jezika, grčkog." U e-mailu je napomenuo da "drugi rani hrišćanski pisci iz drugog vijeka aludiraju na priče o Isusovom djetinjstvu; ovaj rukopis bio bi najraniji svjedok tekstu takvih priča." Frilingos je takođe istakao da bi porijeklo teksta trebalo detaljnije ispitati, ako je moguće.

Ovo otkriće dodatno rasvjetljava drevne tekstove i priče koje su oblikovale ranu hrišćansku tradiciju, pružajući dragocjen uvid u istorijski kontekst i vjerovanja tog perioda, prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije