Istorija

Otkrivene strukture stare 1800 godina: Poveznica s biblijskim Armagedonom

Otkrivene strukture stare 1800 godina: Poveznica s biblijskim Armagedonom
Foto: Youtube / Printscreen | Otkrivene strukture stare 1800 godina: Povezanica s biblijskim Armagedonom

​Ovaj logor star 1.800 godina bio je dom više od 5.000 vojnika iz Šeste željeznooklopne legije, a smjestio se u podnožju Tel Megida u sjevernom Izraelu. U Knjizi Otkrivenja, Tel Megido se spominje kao mjesto na kojem će se kraljevi svijeta okupiti za posljednju bitku, prije nego što Bog "izlije svoj gnjev."

Njegovo hebrejsko ime, Har Megiddo, što znači Megido planina, prevedeno je kao Harmagedon na grčkom, što je rezultiralo sadašnjim nadimkom. Ovaj drevni logor sada otkriva svoju ulogu kao ogromna vojna baza, koja je služila kao dom za rimsku vojsku tokom gotovo dva vijeka.

Jotam Teper, vođa iskopavnja za Izraelsku upravu za antikvitete (IAA), navodi da je legija koristila ovaj logor kao svoju stalnu bazu tokom 180 godina, od 117. do 120. godine pa sve do oko 300. godine. Logor je bio središte s dvije glavne ceste, odakle su mjerene i označene udaljenosti do glavnih gradova na sjeveru zemlje.

Dimenzijama 550 puta 350 metara, ovaj logor se ističe svojom veličinom. Osim monumentalnih ostataka javnih zgrada i glavnih cesta, arheolozi su otkrili i ostatke oružja, keramike, stakla te krovnih crijepova, neki od njih označeni pečatom legije.

Ovo otkriće nije slučajno, već je rezultat višegodišnjih arheoloških istraživanja i infrastrukturnih projekata. Iako građevine nisu u potpunosti sačuvane, ova arheološka iskopavanja omogućila su uvid u važnost ovog rimskog logora u istoriji regije, prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije