BiH

Abdić želi vani kako bi vodio kampanju

Abdić želi vani kako bi vodio kampanju
Foto: Arhiva / Ilustracija | Abdić želi vani kako bi vodio kampanju

VELIKA KLADUŠA - Pravni zastupnici Fikreta Abdića, načelnika općine Velika Kladuša, koji je u pritvoru, podnijeli su Kantonalnom sudu u Bihaću zahtjev za donošenje rješenja kojim bi mu se omogućilo da, u skladu s važećim zakonskim propisima, sudjeluje u tekućoj kampanji za lokalne izbore.

U zahtjevu stoji da Abdić traži boravak na slobodi kako bi prisustvovao izbornim aktivnostima i skupovima Laburističke stranke kao i obraćanje u lokalnim medijima.

Pomenuti sud se još nije odredio spram ovoga zahtjeva, a u Laburističkoj stranci, ispred koje je Abdić kandidat za prvog čovjeka Velike Kladuše, smatraju kako je u sve prste uplela politika. Abdić se nalazi u pritvoru.

Navode kako su Centralnoj izbornoj komisiji BiH ranije uputili prigovor zbog toga što je Abdiću onemogućeno da vodi vlastitu izbornu kampanju, ali da, pored brojnih poziva i urgencija, do sada nisu dobili nikakvu reakciju.

"Centralna izborna komisija ozbiljno narušava osnovna ljudska prava i slobode diskriminirajući našeg kandidata za načelnika. Ističemo da protiv Fikreta Abdića nije podignuta niti potvrđena optužnica, niti pokrenuto suđenje za djela koja mu se stavljaju na teret, pa tako za njega, jednako kao i za sve građane BiH, važi presumpcija nevinosti regulirana Kaznenim zakonom BiH", navode u Laburističkoj stranci BiH.

Podsjećamo da su u proteklom periodu, u nekoliko navrata Abdićevi branioci tražili njegovo puštanje iz pritvora, ali je Kantonalni sud u Bihaću odbacio te zahtjeve.

Nakon hapšenja u Velikoj Kladuši, polovinom juna ove godine, Abdić i njegov zamjenik Sulejman Silić proveli su mjesec dana u pritvoru, nakon čega je Silić, uz određene mjere zabrane, pušten na slobodu, dok je Abdiću pritvor produžen. Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Abdića po nalogu Tužilaštva USK, zbog sumnje za krivična djela korupcije i zloupotrebe službenog položaja te povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Pored Abdića, uhapšeno je i šest njegovih bliskih saradnika, zaposlenika lokalne administracije.

Nakon davanja iskaza u policiji i Tužilaštvu USK u pritvoru su zadržani Abdić i pomenuti Silić, dok su ostali uhapšeni pristali na saradnju s istražnim organima i potom su pušteni na slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije