BiH

Boran Bosančić: Kampanja da bude borba idejama, a ne teškim riječima

Boran Bosančić: Kampanja da bude borba idejama, a ne teškim riječima
Foto: Dražan Pozderović | Boran Bosančić za "Nezavisne": Kampanja treba da bude borba idejama, a ne teškim riječima

Naš slogan je "Bez dileme - Srpska prije svega". Imamo potvrđenu listu u 55 lokalnih zajednica, očekujemo da u svakoj lokalnoj zajednici postanemo parlamentarni, da imamo odbornike i vjerujemo da su ti rezultati ostvarivi.

Riječi su ovo Borana Bosančića, šefa Glavnog izbornog štaba Demosa i generalnog sekretara ove stranke, koji je u intervjuu za "Nezavisne" govorio o prestojećim lokalnim izborima, predizbornoj kampanji koja je počela u petak, te očekivanjima ove stranke, koja se prvi put takmiči na izborima u BiH.

NN: Prvi put na izbore izlazite kao Demos. Šta očekujete da ćete ostvariti na ovim, za Demos, prvim izborima?

BOSANČIĆ: Iako se radi o grupaciji ljudi koji imaju značajno političko iskustvo i ranije su bili na listama, ovo je prvi put da na izbore izlazimo kao Demos. Vjerujemo da ćemo napraviti dobre rezultate. Naš slogan je "Bez dileme - Srpska prije svega". Vjerujemo da će iz Demosa biti izabran sigurno neko za načelnika opštine i to bi za nas kao novu političku stranku bio značajan rezultat. Imamo kandidate za načelnike u Šekovićima, Driniću, Kotor Varošu, Čajniču, Krupi na Uni i smatramo da imamo dobre šanse da oni u ovim opštinama postanu načelnici. Nismo postavljali kandidate za načelnike po svaku cijenu, već smo bili u dogovoru s koalicijom, kada je u pitanju podrška za određene kandidate za načelnike, jer želimo da pravimo dugoročan dogovor što se tiče političke scene.

NN: Izborna kampanja je počela u petak. Šta očekujete od izborne kampanje? Da li očekujete da bude prljava ili politički korektna?

BOSANČIĆ: Vjerujem da će politička kampanja biti prljava i teška, iako bih volio da protekne fer, koliko ona to može da bude u političkim okolnostima kada imamo mnogo političkih stranaka, subjekata, i samim tim i mnogo kandidata. Naravno, uvijek se dešavaju varnice na terenu. Generalno, mislim da nema razloga da politička kampanja prelazi u teške riječi i teške tenzije, već bi trebalo da se vodi korektna kampanja, gdje će svi izaći sa svojim idejama i prijedlozima kako da se poboljašaju lokalne zajednice. Smatram da kampanja treba da bude takmičenje idejama, a ne teškim riječima.

NN: Da li ste već sastavili izborne liste, a ako niste, imate li još neka imena u planu?

BOSANČIĆ: Mi imamo potvrđenu listu u 55 lokalnih zajednica. Očekujemo dobre rezultate u svim tim zajednicama, da u svakoj od njih postanemo parlamentarni i da imamo odbornike. Vjerujemo da su ti rezultati ostvarivi. U 48 lokalnih zajednica učestvujemo samostalno, u sedam smo sastavni dio koalicije gdje imamo zajedničke liste.

NN: Koliko kandidata imate za odbornike, a koliko za načelnike opština? Da li možete da izdvojite neka zvučna imena?

BOSANČIĆ: Ukupan broj kandidata koji predstavljaju Demos na lokalnim izborima je 1.098 po lokalnim zajednicama. To je značajan broj za jednu novoformiranu političku stranku. Naš cilj je minimalno 60 odbornika u skupštinama gradova i opština i vjerujemo da smo blizu tog rezultata, da nam je taj rezultat dostižan. Takođe, pet kandidata imamo za načelnike opština. U lokalnim zajednicama se radi o prepoznatljivim imenima. U Banjaluci je nosilac liste Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, u Doboju je nosilac Slađan Jović, direktor Gradske toplane, a listu u Foči predvodi Spomenko Stojanović, narodni poslanik. Zamjenik predsjednika naše stranke Spomenka Stevanović je nosilac liste u Zvorniku. Nosilac liste u Palama je Aco Stanišić, direktor "Elektrodistribucije" Pale, listu u Gradišci nosi Vladimir Janković, potpredsjednik Skupštine, u Prijedoru nosilac je Tomislav Prpoš,  potpredsjednik stranke, a u Bijeljini narodni poslanik i potpredsjednik stranke Milan Dakić. Preporuka i želja Demosa je bila da svi funkcioneri koji mogu da ostvare određene rezultate budu na listama. Evo, i ja kao generalni sekretar Demosa sam na listi za Banjaluku, na rednom broju 3. Jedino Nedeljko Čubrilović, predsjednik stranke, nije na listi, ali naša procjena je bila da on mora da bude aktivan na prostoru cijele RS, kako bi sve naše liste napravile rezultat, s ciljem da tamo gdje smo blizu cenzusa, da ga pređemo, a tamo gdje smo jaki da ostvarimo još bolje rezultate.

NN: Vi ste kandidat za odbornika u Skupštini grada Banjaluka. Kakav izborni rezultat Demos očekuje u Banjaluci?

BOSANČIĆ: U Banjaluci očekujemo da će Demos i dalje ostati dio skupštinske većine i druga po snazi stranka.

Na našim listama se nalaze iskusni politički radnici, poput dosadašnjih odbornika, kojih je bilo šest u Skupštini grada Banjaluka. Tu imamo i značajan broj dama, koje će sigurno biti osvježenje na političkoj sceni, takođe tu je i jedan broj mladih ljudi. Demos će dati punu podršku kandidatu za gradonačelnika Igoru Radojičiću. Ne samo zato što imamo potpisan koalicioni sporazum, već i zato što smo s njim imali izuzetnu saradnju u protekle četiri godine. Želimo da se ta saradnja nastavi kako na obostrani interes političkih partnera, tako i prije svega na interes građana Banjaluke.

NN: Po čemu se Demos izdvaja u odnosu na druge političke partije koje učestvuju na ovim lokalnim izborima, pa čak i u odnosu na koalicione stranke?

BOSANČIĆ: Iako to ne donosi političke rezultate, mi pokušavamo da na ključna mjesta i pozicije imenujemo prije svega odgovorne ljude. Iza osoba koje su kadar Demosa nema afera. Svaki sistem kojim rukovodi kadar Demosa je stabilan i uspješan. Taj broj možda nije nešto velik, mi smo u procentima vlasti oko sedam odsto, ali je sigurno uspješan. U Banjaluci Odjeljenje za prostorno uređenje, na čijem čelu je naš kadar, omogućilo je značajne investicije u ovom gradu. Trenutno je u Banjaluci aktivno 55 gradilišta, to je uspjeh gradske administracije. Mi ćemo nastojati u narednom periodu da na kadrovske pozicije postavimo ozbiljne i odgovorne ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije