BiH

Bukejlović: Novinari banalizovali neke odredbe zakona o kriminalizaciji klevete

Bukejlović: Novinari banalizovali neke odredbe zakona o kriminalizaciji klevete
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Bukejlović: Novinari banalizovali neke odredbe zakona o kriminalizaciji klevete

BANJALUKA – Miloš Bukejlović, ministar pravde RS, je pri iznošenju završne riječi u vezi s zakonom o kriminalizaciji klevete i uvrede rekao da su neki novinari banalizovali odredbe ovog zakona, precizirajući da je njegov cilj zaštita dostojanstva ljudi i njihovih porodica.

On je istakao da ovaj zakon štiti sva prava koja garantuje Ustav RS, i naglasio da ni Evropska povelja o ljudskim pravima ne štiti govor mržnje ni omalovažavanje drugih. 

Naglasio je da cilj zakona nije ni kriminalizacija ni kažnjavanje, nego prevencija.

"Ni u jednom momentu cilj nije sprečavanje rada medija, a ograničavanje slobode govora još manje. RS je uređeno društvo koje svojim Ustavom štiti slobodu medija i u kojem je sloboda štampe zagarantovano pravo", rekao je ministar. 

Cilj zakona je, kako je istakao, da se promoviše istina, i da svako mora da stoji iza onog što je izrekao, kao i da se zaštiti RS od uvreda. 

Podsjetio je da u većini evropskih zemalja ne samo da nije dekriminalizovana kleveta, nego postoje i kazne zatvora koje u pojedinim slučajevima mogu značiti i dugotrajnu kaznu.

Na kraju je dodao da će biti provedena obimna javna rasprava, i pozvao je sve zainteresovane da se u nju uključe i iznesu svoje sugestije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije