BiH

Pratite nas na Google news

CIK BiH insistira na sprečavanju zloupotreba u izbornom procesu

CIK BiH insistira na sprečavanju zloupotreba u izbornom procesu
Foto: N.N. | CIK BiH insistira na sprečavanju zloupotreba u izbornom procesu
Srna

SARAJEVO - Predstavnici Centralne izborne komisije /CIK/ BiH i tužilaštava u BiH zaključili su na današnjem onlajn sastanku da će insistirati sprečavanju zloupotreba u izbornom procesu, kao i na procesuiranju onih koje se, ipak, dese.

Na sastanku je postignut opšti konsenzus o sprovođenju zaključka Visokog sudskog i tužilačkog savjeta kojim se skreće pažnja svim tužilaštvima u BiH da se predmeti koji se odnose na zloupotrebu biračkog prava, falsifikovanja rezultata izbora i glasanja, utvrđivanje tačnih rezultata, te ostalih predmeta, koji mogu uticati na integritet izbornog procesa definišu kao prioritet u radu ovih institucija prije, u toku i određenom vremenu nakon izbora, do objave konačnih rezultata izbora.

Zaključeno je i da je potrebna, kako se navodi, brza uzajamna razmjena informacija s ciljem efikasnog sprovođenja istražnih radnji, saopšteno je iz CIK-a.

S ciljem realizacije ovoga zaključka, institucije će imenovati kontakt osobe radi omogućavanja direktnog i brzog kontakta, zatim će CIK što hitnije proslijediti prijave nadležnim tužilaštvima u BiH na postupanje.

"Nakon izbora, potrebno je intenzivirati saradnju između Centra za edukaciju Centralne izborne komisije BiH i entitetskih centara za edukaciju sudija i tužilaca s ciljem edukacije tužilaca i sudija o pitanju kompleksnosti izbornog procesa, te zloupotreba u izbornom procesu", navedeno je u saopštenju.

Učesnici su se saglasili da sa sastanka treba otići jasna poruka javnosti da postoji snažno opredjeljenje nadležnih institucija da se zaštiti Izborni zakon BiH, prava koja iz njega proizilaze i izborni proces u cjelini.

Glavni tužilac BiH Gordana Tadić istakla je na sastanku, koji je održan na inicijativu CIK-a, da je Tužilaštvo BiH uzelo u prioritet rad na predmetima zloupotreba u izbornom procesu, te da su istrage u toku.

Među više od 30 učesnika, sastanku su prisustvovali Tadićeva, te predstavnici entitetskih, kantonalnih, okružnih tužilaštava i Tužilaštva Brčko distrikta, šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek, predstavnici Delegacije EU u BiH i američke Ambasade u BiH.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar informisao je učesnike da su donijeli odluku o postupanju CIK-a BiH s ciljem osiguranja tačnosti, ažurnosti i integriteta izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH kao i sprečavanje zloupotreba u vezi sa glasanjem izvan BiH.

Glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Zekerija Mujkanović informisao je učesnike sastanka o brojnim aktivnostima koje sprovodi to tužilaštvo u vezi sa zloupotrebama u izbornom procesu, a koja su ostali učesnici sastanka ocijenili veoma korisnim za njihova naredna postupanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije