SP Qatar 2022.

BiH

Đurić: Trgovska gora je prioritet za budućeg predsjednika

Đurić: Trgovska gora je prioritet za budućeg predsjednika
Foto: Ustupljena fotografija | Đurić: Trgovska gora je prioritet za budućeg predsjednika
Promocija

Kandidat SPS-a za predsjednika Republike Srpske Neđo Đurić rekao je da namjera Hrvatske da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, predstavlja agresiju suverene države na drugu zemlju nekonvencionalnim oružjem.

On je istakao da nigdje na svijetu ne postoji slučaj da se deponija gradi u blizini granice, bez saglasnosti druge države, u ovom slučaju BiH. Đurić je naglasio da je rješavanje ovog pitanja jedan od prioriteta za Srpsku, jer ukoliko Hrvatska realizuje ovaj projekat, biće ugroženo oko 200.000 ljudi u poganičnom dijelu Srpske i BiH.

On je upozorio da je Trgovska gora problem narednih deset generacija jer je udaljena svega 850 metara od granice sa Republikom Srpskom, odnosno BiH.

"Pitanje je veoma ozbiljno za budućeg predsjednika Republike Srpske koji treba da otvori razgovore sa najvišim predstavnicima Hrvatske. Ukoliko se to ne riješi političkim razgovorima, postoji način da se to učini pokrećući pravni spor pred nadležnim sudovima u Evropi",  rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da su u posljednje dvije godine formirani ekspertski i pravni timovi, koji su dali preporuke Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara, ali da još ništa nije urađeno jer, kako tvrdi, ne postoji zainteresovanost političara za rješavanje ovog pitanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije