BiH

Dodik predsjednik Srpske, PDP traži poništavanje izbora

Dodik predsjednik Srpske, PDP traži poništavanje izbora
Foto: Dražan Pozderović | Dodik predsjednik Srpske, PDP traži poništavanje izbora

​BANJALUKA - Iako zvanični podaci Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine nakon 90,04 obrađenih biračkih mjesta pokazuju da je Milorad Dodik sa osvojenih 268.000 glasova novi predsjednik Republike Srpske, u PDPu ne priznaju poraz, tvrdeći da su pokradeni te da je za njih novi predsjednik Republike Srpske Jelena Trivić, koja ima malo više od 240.000 glasova.

U noći nakon izbora, PDP je prvi proglasio pobjedu, dok je SNSD bio poprilično obazriv. Cijele noći tvrdili su da vode, ali su pobjedu za predsjednika Republike Srpske zvanično proglasili oko pola tri ujutro, naglašavajući da je prednost u korist Dodika tolika da se ne može stići. Ipak, u PDPu, nakon proglašenja velike pobjede, priču su okrenuli da su pokradeni.

Podsjećamo, Dodik je već dva puta bio u Palati predsjednika, i to prije nego što je postao srpski član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, tako da će mu ovo biti treći mandat.

"Sve ćemo detaljno ispitati i istražiti jer postoje ozbiljni osnovi za to, i da se ponište izbori za predsjednika Republike Srpske u najvećem dijelu Republike Srpske, u velikom broju biračkih mjesta i velikom broju gradova", rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDPa.

Za razliku od Borenovića, koji je zatražio i očekuje poništavanje izbora u najvećem dijelu Republike Srpske, Trivićeva je zatražila poništavanje izbora za cijeli nivo Republike Srpske.

U PDPu smatraju da je u nekim gradovima prevelika razlika između Dodika i Trivićeve te da to ukazuje na sumnje na izborne manipulacije.

"Recimo, biračko mjesto Krajišnik, selo iz kojeg je porijeklom Jelena Trivić, gdje smo imali tribinu i doživjeli nevjerovatnu energiju, Jelena ima nula glasova, Dodik 141, a Zoran Kalinić 137 glasova. Je li to moguće?", upitao je Borenović.

Za PDP sporno je i to što su iz CIKa izašli sa izjavom da s biračkih mjesta nisu u roku dostavljeni podaci iz lokalnih komisija te da nisu održali preskonferenciju koja se inače održava ujutro poslije izbora.

"U ovom procesu ćemo ići do kraja. Jako je bitno da ćemo zadokumentovati svakog onoga ko je na svom biračkom mjestu po nalogu radio ove stvari. Ovo su krivična djela", rekla je Trivićeva.

Kada je riječ o konkretnim podacima s kojima je izašla Centralna izborna komisija (CIK), na obrađenih 90,04 odsto obrađenih glasova, Dodik je osvojio 268.635 glas, a Trivićeva 240.353 glasa.

U SNSD-u najviši zvaničnici  juče nisu komentarisali ove tvrdnje PDPa. U noći između nedjelje i ponedjeljka, Dodik je oko pola tri ujutro zahvalio građanima koji su glasali za njega, naglašavajući da zahvaljuje i onima koji nisu.

"Ponosan sam što sam bio kandidat i evo sada potvrđeno predsjednik Republike Srpske", rekao je Dodik.

Saša Aulić, član Glavnog odbora SNSDa, komentarišući poteze PDP-a na svom Twitter nalogu, napisao je da je jedna stvar predizborni optimizam, a sasvim druga svjesna obmana javnosti, te da ono što je uradio PDP "graniči s terorizmom".

I Nedeljko Čubrilović, lider Demosa i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da je zabrinjavajuće to što se PDP i kandidati ove stranke ponašaju neozbiljno, te da se to odražava na građane Republike Srpske, kojima sve izgleda kao da se pojedinci igraju s političkim odlukama, umjesto da se bave ozbiljnim poslom.

"Zabrinjavajuća je činjenica da su Dodikovi politički protivnici sasvim neozbiljno postupili proglašavajući na osnovu određenog procenta konačne rezultate i pogotovo slavlje koje je organizovano širom Banjaluke. Ne treba izgubiti iz vida da je stotine hiljada građana pratilo te procese", rekao je Čubrilović.

I Dragan Čavić, predsjednik NDPa i bivši predsjednik Republike Srpske, rekao je da je neozbiljno da se na izbornom rezultatu od 73 odsto prebrojanih glasova i s navodnom razlikom od desetak hiljada prednosti, proglasi pobjeda za poziciju predsjednika.

"Govorimo o neozbiljnom pristupu ocjene u jednom trenutku koji nije uopšte bio adekvatan. Mislim da je to jedna veoma velika greška koja, naravno, proizvodi razne reperkusije, zbunjuje javnost, stvara se utisak da se dešava nešto što nije normalno", rekao je Čavić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije