BiH

Fila: Nisam optimista, moguće da Karadžiću povećaju kaznu

Fila: Nisam optimista, moguće da Karadžiću povećaju kaznu
Foto: N.N. | Fila: Nisam optimista, moguće da Karadžiću povećaju kaznu

BEOGRAD - Advokat Toma Fila izjavio je, uoči izricanja pravosnažne presude nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, da nije optimista.

"Po prirodi nisam optimista. Postoji mogućnost da mu povećaju kaznu" rekao je Fila za TV Prva govoreći o presudi koju će danas izreći Žalbeno vijeće rezidualnog Mehanizma u Hagu.

Karadžić je 24. marta 2016. prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, ali su se na tu odluku žalili i tužilaštvo i odbrana. Njemu je tada pripisana krivica za deset od 11 tačaka optužnice.

Fila je precizirao da je Karadžić optužen za jedan genocid, po pet pet tačaka za zločin protiv čovječnosti, četiri tačke optužnice se odnose na povrede pravila i običaja ratovanja i tri udružena zločinačka poduhvata. Na teret mu se, kako navodi, stavlja i bombardovanje Sarajeva, protjerivanje stanovništva iz Srebrenice, uzimanje talaca,

Kako je rekao, osuđen je po svim tačkama, osim jedne koja je ključna - po tački za genocid u opštinama Bratunac, Brčko, Foča, Ključ, Kotor, Varoš, Prijedor, Sanski Most, Višegrad, Vlasenica, Zvornik.

"Jedina dobra stvar je što nema (sudije) Teodora Merona. Želja tužioca je bila da pokaže da nije samo u Srebrenici bilo genocida. Ovo pitanje ukoliko bude ostalo i tužilac uspe da mi budemo genocidni narod za celu BiH, kazna će mu biti doživotna robija“, istakao je Fila.

(b92/Prva TV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije