BiH

Usvojena Rezolucija o Srebrenici (VIDEO)

Usvojena Rezolucija o Srebrenici (VIDEO)
Foto: Printscreen | Generalna skupština UN o rezoluciji o Srebrenici (UŽIVO)

NJUJORK - Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezolucijuo Srebrenici.

Za je glasalo 84 država, 19 je bilo protiv, dok je 68 bilo uzdržano.

S obzirom na to da UN imaju 193 zemlje članice, glasanje pokazuje da je manje od polovine članica glasalo za ovu rezoluciju.

18: 29 Predstavnik Slovačke: Ostajemo čvrsto posvećeni međunarodnom pravu

Predstavnik Slovačke, koja je bila udržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, rekao je danas da je Bratislava čvrsto posvećena međunarodnom pravu.

"Takođe, posvećeni smo i sprečavanju genocida i novih užasa, zalažemo se da se ovakvi zločini više ne ponove.Stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana je oduvek bio među prioritetima od naše nezavisnosti 1993", rekao je slovački predstavnik, prenosi Tanjug.

On je dodao da treba doprineti "trajnog konsolidaciji inače krkhog međuetničkog pomirenja".

18:19 Crna Gora: Pokazali smo saosjećajan pristup

Predstavnik Crne Gore u Generalnoj skupštini UN rekao je danas, nakon što je ta zemlja glasala za usvajanje rezolucije o Srebrenici, da je Podgorica pokazala ''saosjećajan pristup'' žrtvama i osjetljivoj temi, tako što "aktivno promoviše mir i saradnju između naroda kao jedini održiv odnos za dalju budućnost''.

''Imali smo istaknutu komunikaciju da bi se izbjegla bilo kakva pogrešna tumačenja rezolucije. Imali smo dva prijedloga u preambularnom dijelu, kako bi se naglasio individualni karakter zločina'', rekao je crnogorski predstavnik.

Dodao je da Crna Gora, ''kao multietničko društvo'', polaže mnogo na dobrosusjedske odnose i da razumije osjetljivost svih pitanja važnih za koegzistenciju.

''Razmotrili smo sve političke implikacije'', rekao je on.

18:15 Grčka: Rezolucija podriva napore ka regionalnoj saradnji

"Rezolucija podriva napore ka regionalnoj saradnji, vrijeme rezolucije takođe izaziva zabrinutost, budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana i cijelog Zapadnog Balkana može da postoji samo u okviru Evropske unije", rekao je predstavnik Grčke.

Predstavnik Grčke u Ujedinjenim nacijama izjavio je da vrijeme donošenja rezolucije o Srebrenici izaziva zabrinutost jer je na rasporedu nakon što su otvoreni pregovori BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

je nakon usvajanja rezolucije na sednici Generalne skupštine UN, prilikom koga je Grčka bila uzdržana, rekao da zbog toga rezolucija rizikuje da bude pogrešno protumačena.

"Budućnost BiH i Zapadnog Balkana može da postoji samo u okviru EU", rekao je on i dodao da je potrebna inicijativa koja promoviše deeskalaciju.

Predstavnik Singapura izrazio je žaljenje što je rezolucija izazvala podjelu i apelovao na kosponzore da u obzir uzmu sve zajednice koje su pretrpjele zločine

Predstavnica Paname rekla je da je pomirenje jedini put da se zacijele rane i da nije vrijeme da se upire prst u bilo koga.

"Mora da se da prostor zacjeljenju što može da dovede do političkog mira. Bili smo uzdržani jer smatramo da je neizbježno da sve strane moraju da rade na putu dijaloga i zaliječe otvorene rane. Samo volja uključenih strana može da dovede do toga", rekla je ona.

18.05 - Vijetnam pojasnio svoju uzdržanost

Predstavnik Vijetnama u Generalnoj skupštini UN izjavio je da je njegova zemlja bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici jer o njoj nije postignut konsenzus svih strana.

"Uspostavljanje međunarodnog dana sjećanja trebalo bi da pomogne da se ujedine, a ne da se podijele strane u zemlji i države u regionu. Međutim, konsenzus nije postignut po tom pitanju. Imajući to u vidu, moja delegacija je bila uzdržana prilikom glasanja o nacrtu rezolucije", rekao je predstavnik Vijetnama.

On je pozvao sve strane da nastave da se angažuju u dijalogu "kako bi se postiglo uzajamno razumijevanje".

17:50 Iran: Zapad ima dvostruke aršine

Predstavnik Irana rekao je da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici trebalo da "ujedini cijeli svijet kako bi došlo do globalnog odbacivanja zločina".

Dodao je da glas te zemlje za rezoluciju znači podršku i saosjećanje sa žrtvama iz 1995. godine, kao i podršku nekolicini Iranaca koji su takođe stradali 1995. godine, "u pokušaju da pomognu ljudima".

Istakao je da "ne smijemo da zaboravimo bolne lekcije iz prošlosti koje su nas skupo koštale i da čovječanstvo ima obavezu da se spriječi dešavanje sličnih katastrofa".

Dodao je ipak da Zapad ima dvostruke aršine i da se to pokazuje na trenutno gorućim žarištima u svijetu.

17:39 Rusija: UN trebalo da poštuje stav Srbije

Predstavnik Rusije je rekao da je UN trebalo da poštuje stav Srbije, što se nije desilo. Rekao je da je ovo danas bio tužan dan za UN jer je dio zemalja predvođenih Njemačkom zloupotrijebilo ovu rezoluciju.  Rekao je da ova rezolucija nije usvojena konsenzusom, ne poziva na poštovanje Dejtona, i dodao je da su se kosponzori nadali da će veći broj zemalja glasati za ovu rezoluciju.  Istakao je da nije bilo konsenzusa ni u BiH oko slanja ove rezolucije, i da je srce Dejtona saradnja sva tri naroda, dok su konsponzori obmanuli Generalnu skupštinu jer su tvrdili da će ova rezolucija doprinijeti pomirenju. Spomenuo je i Banjaluku, čije mišljenje nije bilo poštovano.

Dodao je da je ovo danas pirova pobjeda kosponzora rezolucije.

17.29 Indonezija poziva da se ovakvi zločini nigdje ne ponove

Nakon usvajanja predstavnik Indonezije je rekao da njegova zemlja poziva da se ovakvi zločini nigdje ne ponove, ali da je važno ovu lekciju usmjeriti i na ono što se dešava danas. podsjetio je na patnju civila u Gazi, i dodao da se mora djelovati, a da nakon Srebrenice UN je ostao paralisan. Dodao je da su glasali za rezoluciju, u sjećanju na žrtve Srebrenice, ali da se moraju odbaciti dvostruki standardi.

Rekao je da je za žaljenje što je ova rezolucija stavljena na glasanje, i da nije postignut konsenzus.

Ovom rezolucijom traži se da 11. juli svake godine bude proglašen kao "međunarodni dan sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici". 

Prisutnim delegacijama na početku sjednice obratila se predstavnica Njemačke, koja je kao jedan od inicijatora predstavila nacrt, a nije bila predviđena debata, već su samo zemlje članice obrazložile svoje stavove. 

17.24 Usvojena Rezolucija o Srebrenici

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija upravo je održano glasanje o rezoluciji posvećenoj rezoluciji o Srebrenici. Rezolucija je usvojena s 84 glasova za, 19 je bilo protiv, a  68 zemalja je bilo uzdržano.

17:22 Kongo protiv

Predstavnik Konga je rekao da će Kongo glasati protiv ove rezolucije. Dodao je da razumije sve što je urađeno da se genocid prizna bilo gdje u svijetu da se desi, ali je i dodao da je bilo potrebno da se oko ove rezolucije postigne konsenzus, a da se to nije desilo. Takođe je ukazao da nije bilo prilike za raspravu prije nego se nacrt ove rezolucije pojavio, kao i da nije bilo konsultacija.

Rekao je da bi usvajanje ove rezolucije bilo kontraproduktivno i da ne bi zaliječilo rane koje postoje u regionu. Ukazao je na zločine koji se dešavaju u Demokratskoj Republici Kongo, i da je šokiran da su oni koji su za to odgovorni za usvajanje rezolucije o Srebrenici, a nisu učinili ništa u vezi s onim što se dešava u Kongu.

17:16 Angola: Rezolucija bi mogla naštetiti delikatnom procesu pomirenja

Predstavnik Angole je rekao da njegova zemlja osuđuje sve zločine protiv čovječnosti i da priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid, kao što su utvrdili i sudovi, ali da će biti uzdržani oko ove rezolucije.

Dodao je i da mir, pomirenje i jedinstvo moraju biti zaštićeni po svaku cijenu među tri etničke zajednice. Rekao je da Angola smatra da bi ova rezolucija mogla naštetiti delikatnom procesu pomirenja, a i da su zabrinuti u vezi transparentnosti i inkluzivnosti koji su pratili pripremu ove rezolucije.

17:12 UAE uzdržani zbog politizacije

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata je rekao da je u Srebrenici bio genocid, te da su to utvrdili najviši međunarodni sudovi, a zločini su dobro dokumentovani, ali da će biti uzdržani u ovoj rezoluciji jer vjeruju da je politizovana i donesena prebrzo.

Dodao je da su UAE stajale rame uz rame s svojom braćom i sestrama, da su slali humanitarnu pomoć i pomogli obnovi i pomirenju u BiH.

Rekao je da snažno osuđuju svako negiranje i minimiminiziranje genocida, ali je dodao da je nažalost ovu rezoluciju pratila velika politizacija, te da su etničke tenzije zbog toga u BiH ponovo u porastu.

Dodao je da genocid u Srebrenici ne smije biti korišten za politizaciju.

17:07 Egipat za rezoluciju, ali izražavaju sumnju

Egipatski predstavnik je rekao da je Egipat nezadovoljan jer zemlje sponzori istovremeno podržavaju kršenje ljudskih prava u različitim dijelovima svijeta.

Dodao je da će Egipat podržati ovu rezoluciju, ali i da se njegova zemlja nadala konsenzusu u vezi s ovom rezolucijom. Rekao je da se Egipat protivi ubrzanom procesu koji je proveden oko ove rezolucije, što, po njemu, baca sumnju na stvarne namjere predlagača.

Naglasio je da ovo rizikuje destabilizaciju regije Balkana, i dodao da bi napori trebalo da budu usmjereni dijalogu i klimi kojom dominiraju pravda i transparentnost.

17:01 Nikaragva upozorila na dvostruke standarde

Predstavnica Nikaragve je rekla da njena zemlja uvijek osuđuje zločine, ali je dodala da postoje dupli standardi od strane zapadnih zemalja, te da to služi samo da bi se promovisali interesi zapadnih zemalja.

I ona je rekla da ova rezolucija ne može doprinijeti pomirenju jer nije zasnovana na konsenzusu i ne sadrži mišljenja svih strana, a posebno uloge NATO-a. podjsjetila je na "najveći genocid" počinjen nad starosjediocima Amerike i Afrike, te da je uništena kultura lokalnih naroda.

Rekla je da će njena zemlja glasati protiv rezolucuije jer ne doprinosi pomirenju.

16.58: Venecuela: Žrtve Srebrenice zaslužuju komemoraciju zasnovanu na konsenzusu

Predstavnik Venecuele je rekao da njegova zemlja odbacuje sve zločine bez obzira ko ih je počinio i da se protivi nekažnjivosti genocida i da podržava svaku inicijativu koja će kazniti odgovorne za genocid, ali da ova rezolucija ne uživa konsenzus. Podsjetio je i na rezoluciju s sličnim sadržajem koja je 2015 bila u Savjetu bezbjednosti UN-a. Rekao je da žrtve Srebrenice zaslužuju komemoraciju, ali koja je zasnovana na konsenzusu.

16:55 Kuba odbacuje rezoluciju

Predstavnik Kube je rekao da Kuba odbacuje ovu rezoluciju i da će nastaviti da radi na promociji konvencije o sprečavanju genocida. Dodao je da se o ovakvim rezolucijama treba raspravljati bez politizacije i da se Kuba vodi tim principima. Rekao je da je ova skupština odgovorna da radi na pomirenju u BiH i da Kuba podržava dijalog i istinsko pomirenje.

16.52  Azerbejdžan i Namibija uzdržani

Predstavnik Azerbejdžana je rekao da njegova zemlja uživa dobre odnose s svim balkanskim zemljama i da se protivi miješanju sa strane. Rekao je da bi aktivnosti UN-a na ovoj rezoluciji trebalo da se rade u cilju postizanja konsenzusa, te da njegova zemlja neće moći podržati ovu rezoluciju, ako bude stavljena na glasanje.

Prethodno je predstavnik Namibije rekao da će Povodom rezolucije o Srebrenici ova zemlja biti uzdržana.

16.47 Kina: Glasaćemo protiv

Kineski predstavnik je rekao da Kina neće imati drugog izbora nego da glasa protiv ove rezolucije, iako, kako je rekao, ima prijateljski odnos prema svim etničkim grupama u BiH. Dodao je da će zemlja igrati konstruktivnu ulogu u BiH.

Rekao je da je Kina svjesna snažnih emocija u BiH i regionu koje je ova rezolucija izazvala, i dodao da je Kina pozvala da svi u BiH rade na rezoluciji zajedno na osnovu konsenzusa, a da užurbani proces glasanja neće dovesti do harmonije u zemlji.

Rekao je da je u interesu zemlje i međunarodne zajednice da BiH bude zemlja u kojoj sve etničke grupe treba zajedno da održe mir. Naglasio je da je srebenicka tragedija veoma užasan događaj. Rekao je da Kina poziva da se iz istorije uči, i da se nada da će sve etničke grupe graditi tolerantnost, mir, socijalni i ekonomski razvoj.

Pozvao je sve u BiH da čuvaju Dejton i da traže konsenzus i rade na pomirenju.

16.33-16.39 Vučić: Pozivam sve da glasaju protiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom govoru pozvao je sve u GS UN da glasaju protiv reolucije, jer je visoko politizovana.

 “Rezolucija neće doneti pomirenje u regionu, zašto je Nemačka krila pripreme za nju, kome je potrebna i zašto u ovom trenutku  I postavljam pitanje Nemačkoj zašto se ona donosi kada je individualna odgovornost već isporučena kroz presude”, rekao je on.

Vučić je rekao da mu je teško da govori o ovoj rezoluciji poslije Njemačke, kako je rekao, najmoćnije zemlje u Evropi.

Dodao je da žali za svim žrtvama, i da se u Srebrenici poklonio srebreničkim žrtvama, ali da se radi o veoma politizovanoj rezoluciji, i da se jedino govori o Srebrenici, iako je 2015. usvojena rezolucija o svim genocidima u svijetu.

Rekao je da su Srbi trpjeli u prošlosti, a 28 odsto ukupne populacije je izginulo u Prvom svjetskom ratu, a da su Srbi u Drugom svjetskom ratu izgubili oko milion ljudi. Nijedno od tih stradanja, kako je rekao, nije se našlo u rezolucijama UN-a.

"Zašto u rezoluciji nema rečenice da se jednako žale sve žrtve", upitao je Vučić.

Rekao je da će ova rezolucija produbiti podjele u BiH i regionu, i da je pripremana u tajnosti, za razliku od rezolucije o Ruandi, koja je pripremljena otvoreno i transparentno.

Dodao je da je u UN-u spriječena rasprava o bombardovanju Srbije od strane NATO-a a da je to obrazloženo time da se ne vraća u prošlost, a da je nekoliko dana kasnije predložena rezolucija o Srebrenici, koja se još dalje vraća u prošlost.

Šta je sve Vučić rekao u Njujorku pročitajte OVDJE:

16.30 Njemačka predstavila rezoluciju o Srebrenici

Njemačka je predstavila rezoluciju o Srebrenici.

Stalni predstavnik Njemačke u UN  Antje Lenderce rekla je da se nakon zločina nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu u kojem je stradalo 60 miliona ljudi treba sve učiniti sve da se takvi zločini spriječe u budućnosti.

Ona je rekla da se svijet sjeća najmanje 8372 stradalih u Srebrenici, i da se radi o genocidu koji je počeo 11.jula, i trajao 11 dana. Rekla je da je prethodno Srebrenica bila proglašena sigurnom zonom UN-a, ali da to nije moglo da spriječi da se genocid desi. Takođe je rekla da rezolucija poziva ne samo na uspostavljanje dana sjećanja na genocid, nego i da pozove na sprečavanje glorifikacije počinilaca genocida.

Naglasila je da ova rezolucija nije uperena protiv srpskog naroda i Srbije, za koju je rekla da je vrijedan član UN-a. Zahvalila je delegaciji Crne Gore na amandmanu po kojem bi se jasno naznačilo da nijedna grupa ne može biti odgovorna kao cjelina za ove zločine.

Dodala je da će se kultura sjećanja graditi na istom osnovu kao u slučaju genocida nad Tutsima.

"Sve etničke grupe su patile i za svima njima jednako žalimo. Tu milsim na sve etničke grupe koje su patile", rekla je ona i pozvala da se cijeli svijet prisjeća genocida u Srebrenici i da se budućim generacijama pošalje poruka mira.

16.26 O sadržaju rezolucije

U rezoluciji o Srebrenici se navodi da se "11. juli proglasi za Međunarodni dan promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine i da se obilježava svake godine".

Takođe osuđuje se "svako poricanje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja" i pozivaju države članice da "kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovorajuće programe u znak sjećanja i sprečavanja poricanja i pogrešnog tumačenja genocida u budućnosti".

Opširnije o sadržaju rezolucije pročitajte na ovom LINKU:

16.19 Vanuatu, Antigva i Barbuda i Malavi povukli kosponzorstvo rezolucije 

Uoči sjednice Vanuatu, Antigva i Barbuda i Malavi povukli su kosponzorstvo rezolucije o Srebrenici, javio je izveštač Tanjuga.

Sjednica je počela malo poslije 16 časova, a na njoj će u ime Srbije govoriti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sjednica je počela minutom ćutanja povodom pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

16.10 Marković: Nema ničeg dobronamernog u toj rezoluciji

Istoričar Predrag Marković kaže da bi simbolički bio veliki korak ako bi Kina glasala protiv rezolucije o Srebrenici, jer su oni uglavnom uzdržani.

"Glas protiv bi bio jasan glas podrške. Bitna je morolna pobeda, i da smo za istoriju izložili svoj stav. Optužba za genocid je vrlo lukavo napravljena, i napravljena je atmosfera da ako ne glasate za ovu rezoluciju ispada da niste protiv genocida. Reč genocid je doživela pravu inflaciju u poslednje vreme, možda upravo s namerom da se devalvira ono što se desilo recimo u Aušvicu", rekao je Marković.

Kaže da je simbolička težina te rezolucije ogromna, jer su veoma rijetko zemlje optuživane za genocid poput Ruande gde je ubijeno 800.000 ljudi.

"Holokaust nije proglašen za genocid, i ovo je izvitoperen događaj jer se dešava 30 godina posle rata. To je isto kao kada bi Poljaci pokrenuli tužbu protiv Nemačke. Nema ničeg dobronamernog u toj rezoluciji", naglasio je Marković.

15.53 Zvona i zastave u znak protesta

Zvona na brojnim hramovima Srpske pravoslavne crkve zazvonila su danas u podne povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a građani su na poziv Vlade Republike Srpske istakli zastave kako bi na taj način iskazali protest zbog donošenja rezolucije.

Podizanjem zastava, građani su simbolički iskazali protivljenje namjeri usvajanja za Srbe sporne rezolucije o Srebrenici, a vlasti Srbije i RS smatraju da se njome nastoji urušiti ustavna pozicija Republike Srpske i srpskom narodu pripisati epitet genocidnog.

Zvona su zvonila po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, pozivajući vjerni svetosavski narod na molitvu, smirenost, međusobnu solidarnost i nepokolebljivost u činjenju dobra.

Njegova svetost pozvao je pravoslavne vjernike da se ujedine u molitvi za pravdu i mir svim narodima, posebno onima sa kojima vijekovima dijeli zajedničku istoriju sa biblijskom vjerom u srcu i na usnama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije