SP Qatar 2022.

BiH

Kalinić: Poništiti rezultate glasanja, opozicija da odbije mandate

Kalinić: Poništiti rezultate glasanja, opozicija da odbije mandate
Foto: Ustupljena fotografija | Kalinić: Poništavanje rezultata glasanja i odbijanje verifikacije mandata od strane opozicije

BANJALUKA - Zahtijevamo otvaranje vreća i poništavanja rezultate glasanja i odbijanje verifikacije poslaničkih mandata od strane opozicije, rekao je Zoran Kalinić, kandidat stranke Naša priča Republika Srpska za predjsednika RS.

Kako je istakao, uputili su CIK-u zahtjeve za otvaranje vreća na biračkim mjestima i ponovno brojanje glasova.

"Takođe ćemo zahtijevati poništavanje rezultata izbora na svim nivoima i ponovno glasanje na svim nivoima, iz dva razloga. Imali smo priliku da vidimo, posredstvom medija, brojne nepravilnosti tokom izbornog procesa na dan glasanja, kao i nepravilnosti koje su nastale prilikom brojanja glasova, bez obzira o kojoj stranci je riječ. Takve nepravilnosti ne mogu da budu imperativ demokratskog procesa. Drugi razlog je da veliki broj nevažećih listića, ukazuje na to da se mora otkloniti uzrok nastajanju tolikog broja nevažećih listića, jer je apsurdno da broj nevažećih listića bude u visini broja glasova za dva poslanička mandata za NSRS", naglasio je Kalinić.

Prema njegovim riječima, ukoliko nadležne institucije ne budu poništile rezultate glasanja na svim nivoima i ne budu raspisani novi izbori, zahtijevaju od opozicije da odbije verifikaciju poslaničkih mandata i na taj način ne daju legitimitet i legalitet ovakvom izbornom procesu.

"Odbijanjem verifikacije mandata, neće moći da se kontituiše Narodna skupština Republike Srpske i izbori će morati da budu ponovljeni. Zašto je važno da opozicioni poslanici odbiju verifikaciju mandata? Verifikacijom poslaničkih mandata i potvrđivanjem mandata potpisom svakog poslanika, daje se legitimitet i legalitet izbornom procesu, čime se zapravo omogućava formiranje Narodne Skupštine Republike Srpske, a posledično se omogućava i izbor izvršne vlasti, odnosno Vlade, čiji mandat potvrđuje Narodna skupština Republike Srpske", objašnjava Kalinić.

Dodaje da se verifikacijom mandata, poslanici, priznajući izborni proces, kao legitiman i legalan, onemogućavaju na dalje, svaku sumnju u neregularnost izbornog procesa.

"Poslije verifikacije poslaničkih mandata, ne postoji više pravni osnov za dokazivanje da je izborni proces bio pun neregularnosti. A takozvana opozicija bi, dalje, samo retorički, na nivou ispraznog populizma, pričala o neregularnostima u toku izbornog procesa. Narod je nosilac suverenosti, pa izborom poslanika narod svoju suverenost prenosi na poslanike, odnosno njegove mandate. Sledstveno, ukoliko poslanici verifikuju mandate, oni time zapravo u ime naroda, priznaju legitimitet i legalitet izbora! Gospodo iz takozvane opozicije, izvolite, imate rješenje!", naglasio je Kalinić.

Istakao je da Naša priča Republika Srpska podržava poništavanje rezulatata glasanja na svim nivoima i ponovno raspisivanje izbora.

"A vi, ukoliko se ne raspišu novi izbori, odbijte verifikaciju poslaničkih mandata, ne dozvolite da se konstituiše Narodna Skupština Republike Srpske i dokažite svojim glasačima, da ste prava opozicija i da vam finansijska naknada iz budžeta za poslaničke mandate, nije bitnija od narodne volje i sprovođenja prava. Narod koji je povjerio svoje glasove našoj stranci biće ponosan, jer mi imamo principe i stav koji dosledno sprovodimo, jer smatramo da Republika Srpska treba da bude naša priča, a ne tuđa", zaključio je Kalinić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije