BiH

Korona (ne) može odgoditi lokalne izbore u BiH

Korona (ne) može odgoditi lokalne izbore u BiH
Foto: N.N. | Korona (ne) može odgoditi lokalne izbore u BiH

BANJALUKA - Iako se epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini komplikuje, u ovom trenutku niko ne razmišlja o eventualnom odgađanju izbora niti postoji jasan plan ili procedura koja bi dovela do odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH da se lokalni izbori ponovo odgode.

U CIK BiH rekli su "Nezavisnim" da su još odavno izašli sa epidemiološkim preporukama kada je riječ o danu glasanja te da u ovom trenutku nije bilo razgovora niti govora o eventualnom odgađanju izbora.

"Centralna izborna komisija BiH prati epidemiološku situaciju i svakako će imati kontakte i konsultovati se sa nadležnim službama", rekli su "Nezavisnim" u CIK BiH.

Inače, broj dnevno potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona prešao je 1.000, a ukoliko se tako nastavi i u narednim danima, do izbora koji se održavaju 15. novembra u BiH će biti desetine hiljada aktivnih slučajeva zaraze, što nije zanemarivo, posebno ako se uzme u obzir da ni pravila kako će ti zaraženi glasati nisu baš najjasnija.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je za "Nezavisne" da, iako je u cijeloj BiH pogoršana epidemiološka situacija, nisu upućivali inicijativu prema CIK-u da se lokalni izbori odgode niti je CIK tražio njihovo mišljenje o tome.

"I uz pogoršanu epidemiološku situacija, ako se bilo koji proces organizuje na takav način da se štiti zdravlje građana, nema razloga da se ne održe izbori, naročito ako traju 12 sati u toku jednog dana", rekao je Zeljković.

Dodao je da su opštinske gradske izborne komisije Institutu dostavile određene upite vezane za održavanje izbora, odnosno organizaciju, a Institut će svakako dati svoje mišljenje povodom toga.

"Mislimo da postoje neke nedosljednosti u izmjeni Pravilnika koje je CIK napravio za sprovođenje izbora i to ćemo isto uputiti CIK BiH", rekao je Zeljković.

Šef Izbornog štaba Socijalističke partije Srpske (SPS) Maksim Skoko rekao je da lokalne izbore treba odgoditi ili otkazati ako ne postoje uslovi da budu održani na bezbjedan i demokratski način zbog epidemiološke situacije.

Skoko je istakao da ovaj problem ne bi ni postojao da lokalni izbori nisu prolongirani. On je istakao da zdravlje građana mora da bude na prvom mjestu i da je mnogo ranije trebalo razmišljati o epidemiološkoj situaciji i rizicima.

"Potrebno je razmisliti o mogućim rješenjima, jer je evidentno da smo ušli u mnogo teži period, gdje je prije svega potrebna i lična i kolektivna odgovornost", dodao je Skoko.

Podsjećanja radi, CIK BiH je još u avgustu objavio uputstvo o načinu sprovođenja lokalnih izbora u uslovima epidemije koja podrazumijevaju da se na biračkim mjestima mora održavati distanca od najmanje 1,5 metara te da članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici moraju redovno vršiti dezinfekciju, nositi maske, rukavice itd. Jedna od preporuka je da članovi biračkih odbora nose vizire i kombinezone za jednokratnu upotrebu, a prostor u kojem će se glasati redovno će se morati dezinfikovati i provjetravati.

Takođe, preporuka je da se svim biračima mjeri tjelesna temperatura te da oni koji je budu imali povišenu glasaju na posebnom mjestu koje će se nakon toga detaljno dezinfikovati. Prostorije u kojima se glasa moraće se redovno provjetravati, a biće neophodna i dezinfekcija na ulazima na biračka mjesta.

Sve ove mjere, kako su ranije "Nezavisne" pisale, drastično će usporiti izborni proces, a na sam dan izbora, po mišljenju i političara i analitičara, treba očekivati daleko manju izlaznost nego u ranijim godinama.

Podsjećamo, CIK BiH je u maju donio odluku o odgađanju održavanja lokalnih izbora i tada je odlučio da će oni biti 15. novembra. Tada je CIK kao razlog odgađanja izbora naveo da je istekao treći zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije morale obezbijediti sredstva za sprovođenje izbora počev od 7. maja, kada je CIK raspisala lokalne izbore.

Inače, lokalni, kao i opšti izbori, po pravilu se u BiH održavaju u prvu nedjelju u oktobru, izuzev ako na taj dan nije vjerski praznik nekog od tri konstitutivna naroda.

Obustaviti glasanje putem pošte

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da bi trebalo obustaviti glasanje putem pošte i da je prevara koja se priprema glasanjem na taj način sada daleko štetnija za izborni proces.

Dodik je istakao da SNSD ima najveću štetu od toga te dodao je da CIK već imao sumnjive poteze, poput pokušaja zabrane učešća Ujedinjenoj Srpskoj na lokalnim izborima.

"Nakon što je utvrđeno da to nije u skladu sa Ustavom i zakonom, za to bi neko trebalo da odgovara, ako ima imalo države. Ali BiH je pogrešna zemlja, pa samim tim i CIK, a i izborni proces je pogrešan", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije