BiH

Kreće provjera izbornog procesa u Doboju

Kreće provjera izbornog procesa u Doboju
Foto: N.N. | Kreće provjera izbornog procesa u Doboju

SARAJEVO - CIK će, kako je odlučeno na sjednici u četvrtak, po službenoj dužnosti pokrenuti postupak provjere povrede osnovnih izbornih prava u osnovnoj jedinici Doboj na svim biračkim odborima, jer postoji osnovana sumnja da su povrijeđena pravila izbornog procesa.

Zahtjev su podnijele SDS, PDP, DNS, Socijalistička partija i "Narodni pokret Banjaluka zove" koji traže poništavanje i ponavljanje izbora u Doboju.

Centralna izborna komisija BiH donijela je naredbu da se otvori 475 vreća sa glasačkim listićima kako bi se utvrdili pravilni izborni rezultati, kao i naredbu za 37 tehničkih ispravki.

Ova naredba donesena je na osnovu 61 zahtjeva političkih subjekata.  

Takođe, donesena je odluka da se u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad 29. novembra ponove izbori na jednom biračkom mjestu s istim kandidatskim listama i za načelnika i za odbornike, jer je izborni proces, kako je utvrđeno 15. novembra prekinut prije zakonom utvrđenog vremena.

Takođe, CIK će i u Srebrenici, na osnovu prigovora Koalicije "Moja adresa: Srebrenica", zbog postojanja osnovane sumnje da su povrijeđena pravila izbornog procesa i izbornog prava na biračkim mjestima u Srebrenici, pokrenuti postupak utvrđivanja činjeničnog stanja. Ova koalicija uputila je prigovor da je više osoba ostavarilo svoje biračko pravo bez identifikacionih dokumenata BiH, odnosno falsifikovanih, te da ako ih bude više od 200 traže poništavanje izbora.

CIK je dobio 35 zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, ali s obzirom na to da nisu objavljeni utvrđeni izborni rezultate, ti zahtjevi su odbačeni kao preuranjeni.

Centralna izborna komisija BiH je raspravljala i o situaciji o izbornom procesu u opštini Travnik, gdje je kandidat SDA Mirsad Peco preminuo na sam dan izbora, a osvojio je ubjedljivo najveći broj glasova.

S obzirom na to da Izbornim zakonom BiH nije predviđena situacija ukoliko kandidat za načelnika umre na sam dan izbora, CIK je zatražio pomoć i od Misije OSCE-a. Član CIK-a Suad Arnautović je imao izdvojeno mišljenje, gdje je naveo kako smatra da se izbori za načelnika u Travniku trebaju ponoviti.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar mišljenja je da se treba pričekati s konačnim utvrđivanjem izbornih rezultata, jer se sada radi o preliminarnim, te nakon toga donijeti konačnu odluku, s obzirom na to da unutar CIK-a prevladava različito mišljenje.

"Trebamo utvrditi izborne rezultate, a nakon toga slijede žalbe političkih subjekata. Nakon toga treba da se očitujemo, da li će to biti prijevremeni izbori ili neko drugo rješenje", naveo je Bakalar.

Vlado Rogić je insistirao da se donese odluka o izboru načelnika opštine Travnik i dodjela mandata drugoplasiranom kandidatu iz HDZ BiH Goranu Pejakoviću. Rogić je pojasnio da se tumačeći Izborni zakon BiH može primijeniti analogna situacija kao i kod izbora članova Predsjedništva BiH, gdje drugorangirani dobija mandat.

Protivljenje je odmah izrazila Irena Hadžiabdić, koja je kazala da su glasači više od pola dana glasali za kandidata koji je do tada bio živ, da su ljudi van BiH glasali danima prije, te da nije bilo nijednog zakonskog osnova da se 15. novembra prekine izborni proces u Travniku.

Član CIK-a Ahmet Šantić je zaključio da nije postignut konsenzus da se donese odluka o poništenju izbora u Travniku, i jedino što po njemu slijedi jeste da se drže rokova izbornog procesa.

(Faktor)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije