BiH

Kresojević: Ministar Pašalić izbjegava rješavanje problema sa cijenom peleta

Kresojević: Ministar Pašalić izbjegava rješavanje problema sa cijenom peleta
Foto: Printscreen | Kresojević: Ministar Pašalić izbjegava rješavanje problema sa cijenom peleta
N.N.

​Gradski menadžer Bojan Kresojević prethodnih dana pozvao je na sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, direktora preduzeća "Šume Republike Srpske" i predstavnike Privredne komore Republike Srpske kako bi se pronašlo rješenje za povoljniju cijenu peleta i drvnog ogrjeva, međutim, iz Ministarstva su naveli da nisu nadležni za problem grijanja.

"Ministar Pašalić izbjegava rješavanje najvažnijeg problema građana Republike Srpske, a to je povećana cijena peleta i ogrjevnog drveta. Prema Zakonu o ministarstvima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je nadležno za proizvodnju, ali i druge poslove u šumarstvu. To je potvrdilo odobrenom subvencijom od 4.000.000 JP 'Šume Republike Srpske.'"

Kresojević je naveo kako se ministar Pašalić u ranijem periodu oglašavao po pitanju cijene peleta, ali bez konkretnih prijedloga.

"Uputiću službeni poziv za sastanak u ponedjeljak u 12 časova Ministarstvu, JP 'Šume Republike Srpske' i Privrednoj komori kako bih predložio rješenje za snižavanje cijene peleta na 400 KM po toni za građane Banjaluke. To je najvažniji problem za Banjalučane u ovom trenutku i mora se rješavati pod hitno."

On je istakao da ako Ministarstvo može regresirati arapsku naftu, onda je nadležno da omogući kvotu za svako domaćinstvo da otkupi dovoljnu količinu peleta po cijeni 400 KM po toni. Ministarstvo i preduzeće "Šume Republike Srpske" trebaju proizvođačima peleta obezbijediti dovoljne količine drvnih sortimenata.

"Moj prijedlog je da zainteresovana domaćinstva do 31. oktobra prijave svoje potrebe za peletom, a da proizvođači mogu izvoziti tek kada se namire potrebe domaćeg stanovništva. Za ovo je potrebno da se usaglase sve strane na sastanku, kako bi građani Banjaluke mogli spokojno da dočekaju grejnu sezonu."

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije