BiH

Lideri pojedinih partija u BiH u izbornoj trci prošli kao bosi po trnju

Lideri pojedinih partija u BiH u izbornoj trci prošli kao bosi po trnju
Foto: Nedžad Uglješa | Lideri pojedinih partija u BiH u izbornoj trci prošli kao bosi po trnju

BANJALUKA, SARAJEVO - Predsjednici brojnih političkih partija u BiH nisu se proslavili u izbornoj trci, jer im birači nisu ukazali dovoljno povjerenja za pozicije za koje su se kandidovali.

Neslavne titule, s obzirom na to da nisu osvojili direktne mandate, ponijeli su, između ostalih, lideri SDSa Mirko Šarović, SDA Bakir Izetbegović, DNSa Nenad Nešić, SDPa Nermin Nikšić, NDPa Dragan Čavić, SPSa Goran Selak, Demosa Nedeljko Čubrilović itd.

U trci za stolicu u Predsjedništvu BiH izgubili su Šarović i Nešić, koje je pobijedila kandidatkinja SNSDa Željka Cvijanović, te Izetbegović, kojem je fotelju izmakao Denis Bećirović. Cvijanovićeva, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH, prema listićima obrađenim sa 95,49 odsto biračkih mjesta, osvojila je 304.820 glasova, Šarović 208.613, a Nešić tek 32.150. Bećirović, u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva, sa osvojenih 290.508 glasova, ostavio je daleko iza sebe Izetbegovića, ispred čijeg imena i prezimena je iksić upisalo 190.408 glasača.

Sa 2.341 glasom, direktan mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prema zasad dostupnoj računici, nije osvojio Selak, baš kao ni Čubrilović, koji ima naklonost 2.833 birača, dok Čavić, koji je i nekadašnji predsjednik Srpske, ima tek 1.058 glasova.

Nije se na izborima proslavio ni nekadašnji premijer FBiH Nermin Nikšić, a o liderima manjih stranaka suvišno je i govoriti, jer su mnogi od njih prošli kao bosi po trnju.

Pojedini kandidati i stranački lideri, s kojim smo razgovarali, nisu previše bili raspoloženi da komentarišu izborni debakl, a drugi pak tvrde da su zadovoljni uspjehom njihove partije.

"Nemam komentar, ja sam na godišnjem odmoru", rekao je kratko Nešić za "Nezavisne novine".

Selak kaže da mu nije žao što nije izabran za narodnog poslanika te ističe da je SPS postigao dobre izborne rezultate.

"Ja se nisam, poput drugih stranačkih lidera, stavljao na kompenzacionu listu. Uspjeh je da je partija u šest izbornih jedinica prešla cenzus te da imamo republički cenzus, najmanje tri poslanika. To je pobjeda. Osvojili smo i poslanički mandat u Livanjskom kantonu, što znači da imamo svog predstavnika i u FBiH. Meni nije žao što neću biti u parlamentu Srpske. Prema sadašnjoj računici, ne ulazim u NS RS, ali sačekaćemo konačne rezultate", kaže Selak za "Nezavisne novine".

To što predsjednici pojedinih stranaka u Republici Srpskoj i Federaciji nisu osvojili mandate, prema riječima politikologa Darka Kuzmanovića, ne treba uopšte da iznenađuje bilo koga.

"Sa jedne strane, građanima je, žargonski rečeno, preko glave političara koji na političkoj sceni vedre i oblače po nekoliko decenija. To se nije pokazalo samo sada, već i na lokalnim izborima 2020, kada su nova lica odnijela trijumf nad retrogradnim političkim snagama. Međutim, to političarima koji se na pozicijama nalaze po nekoliko decenija očigledno nije bio dovoljan signal pa su još jednom kažnjeni i za neke od njih novi poraz će vjerovatno označiti i kraj političke karijere", kaže Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, ono što je interesantno i već je otprilike postalo ustaljena praksa, jeste da su kažnjeni i oni političari koji su mijenjali političke dresove, a bijesa birača kao vođa NDPa nije ostao pošteđen ni Dragan Čavić, koji nije promijenio stranku, ali je 2018. promijenio politički blok, pa je sada ostao bez mandata.

"Ovo je definitivno poruka da sve partije u RS moraju ozbiljno raditi na kadrovskoj politici i ponuditi građanima nova i nekompromitovana lica. Očigledno je to jedina garancija za uspjeh i dobar izborni rezultat, što se na kraju pokazalo i na primjerima iz 2020, ali i izborom Denisa Bećirovića za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka", naveo je Kuzmanović za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije