BiH

Opozicija pozvala većinu da kriminalizaciju klevete skine s dnevnog reda

Opozicija pozvala većinu da kriminalizaciju klevete skine s dnevnog reda
Foto: Nezavisne novine | Opozicija pozvala većinu da kriminalizaciju klevete skine s dnevnog reda

BANJALUKA - Predstavnici PDP-a i pokreta Za pravdu i red pozvali su vladajuću većinu da odustanu od kriminalizacije klevete i uvrede, posebno nakon što su svi poslanički klubovi dobili upozorenja iz UN-a, EU, OEBS-a i drugih organizacija da ovakav zakon krši osnovna ljudska prava.

Igor Crnadak, šef poslaničkog Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini RS, je rekao da se Republika Srpska opredijelila za evropski put i da su njene vlasti samim tim u obavezi da poštuju evropske norme u procesu pridruživanja BiH. 

Ako RS usvoji ovakav zakon, Crnadak je rekao da bi BiH automatski umjesto 14 ključnih uslova za napredak ka EU dobila 15.

On je rekao da ima informaciju da će uskoro početi sastanak vladajuće većine, da ima nekih špekulacija da bi ovaj zakon mogao biti skinut s dnevnog reda, ali da nema informaciju da li će do toga i doći. 

Pojašnjenja radi, vladajuća većina upravo počinje sastanak koalicije u prostorijama parlamenta, ali za sada nema informacija šta je tema ovog iznenada zakazanog sastanka, na koji je došao i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Đorđe Vučinić, poslanik pokreta Za pravdu i red, je rekao da je simptomatično da je ova sjednica trajala jako dugo, i da je tačka o spornom zakonu ostavljena za utorak.

Napomene radi, poslanici su prije pola sata završili zasjedanje i izglasali do sada apsolvirane tačke dnevnog reda, a opozicija je izrazila nezadovoljstvo što nije usvojen nijedan njihov amandman.

Crnadak i Nebojša Vukanović, poslanik i predsjednik pokreta Za pravdu i red, su izrazili nezadovoljstvo ponašanjem Nenada Stevandića, predsjednika parlamenta, optuživši ga da namjerno sprečava opoziciju da govori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije