BiH

Pojedina biračka mjesta kasnila sa otvaranjem

Pojedina biračka mjesta kasnila sa otvaranjem
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Pojedina biračka mjesta kasnila sa otvaranjem

ŠIPOVO, ISTOČNO SARAJEVO - Jedno biračko mjesto u opštini Šipovo jutros nije otvoreno na vrijeme zbog kašnjenja jednog člana, rekla je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Vida Rakita.

U Šipovu je otvoreno 20 redovnih biračkih mjesta i jedno za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima.

U opštini Kostajnica dva biračka mjesta otvorena su sa zakašnjenjem, a ostalih 12 na vrijeme, u 7.00 časova, rekla je Srni predsjednik OIK-a Mirjana Krnjajić.

Krnjajićeva je rekla da je zbog prebrojavanja glasačkih listića biračko mjesto Kino jedan otvoreno sa pet minuta zakašnjenja, a biračko mjesto Kino dva sa 15 minuta kašnjenja.

Ona je dodala da je izborni proces u ovoj lokalnoj zajednici počeo bez problema, a da pravo glasa ima 4.891 birač.

"Imamo 13 redovnih biračkih mjesta i jedno za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formiran je i jedan mobilni tim", navela je Krnjajićeva.

U opštini Istočno Novo Sarajevo većina biračkih mjesta jutros je otvorena na vrijeme, osim dva sa većim brojem glasača na kojima se kasnilo zbog prebrojavanja glasačkih listića, rečeno je Srni u OIK-U.

Većina mjesta otvorena je u 7.00 časova.

U opštini Novi Grad na vrijeme je otvoreno 51 redovno i jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, dok biračko mjesto u Hozićima nije otvoreno u 7.00 časova zbog provjeravanja izbornog materijala, rekao je Srni predsjednik OIK-a Novi Grad Ljuban Knežević.

Knežević je pojasnio da u Hozićima članovi biračkog odbora provjeravaju izborni materijal.

U opštini Prnjavor jutros se kasnilo sa otvaranjem na dva biračka mjesta, a ostalih 49 je otvoreno na vrijeme i glasanje, za sada, protiče bez problema, potvrdila je Srni predsjednik OIK-a Snježana Krajišnik.

Krajišnikova je rekla da se kasnilo sa otvaranjem dva biračkih mjesta u Domu kulture zbog brojanja listića. Tu će glasanje biti produženo 15 minuta, koliko se i kasnilo sa otvaranjem.

Predsjednik OIK-a u Srebrenici Ljiljana Stevanović rekla je Srni da su sva biračka mjesta otvorena u 7.00 časova, osim birališta u školi u Skelanima koje je zbog kašnjenja predsjednika biračkog odbora otvoreno 15 minuta kasnije.

Stevanovićeva je navela da je da će biralište koje je kasnije otvoreno večeras biti kasnije i zatvoreno da bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme.

Prema njenim riječima, nije bilo nikakvih primjedbi, ni problema na početku biračkog procesa.

Jedno biračko mjesto u Novom Goraždu jutros je otvoreno sa 15 minuta zakašnjenja, a ostala su otvorena na vrijeme, rečeno je Srni u OIK-u.

Iz OIK-a su naveli da je otvaranje jednog biračkog mjesta kasnilo zbog greške u prebrojavanju listića.

Biračka mjesta u Trebinju otvorena su jutros na vrijeme, osim jednog u Osnovnoj školi "Sveti Vasilije Ostroški" gdje se zbog brojanja glasačkih listića kasnilo desetak minuta, rekao je Srni predsjednik GIK-a Siniša Terzić.

Na području grada Zvornika na vrijeme je otvoreno 85 biračkih mjesta, dok se sa otvaranjem jednog biračkom mjesta kasnilo više od 40 minuta zbog odustajanja predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora, rekao je Srni predsjedik GIK-a Mustafa Arifović.

On je dodao da se moralo čekati sa otvaranjem ovog biračkog mjesta dok se ne popuni njegov sastav.

Predsjednik OIK-a u Čelincu Milan Pejanović rekao je Srni da su sva biračka mjesta otvorena u 7.00 časova, osim birališta u mjesnoj zajednici Opsječko, koje je otvoreno sa 15 minuta zakašnjenja zbog dužeg prebrojavanja biračkog materijala.

Prema njegovim riječima, nije bilo nikakvih primjedbi, ni problema na početku biračkog procesa.

U Foči je glasanje na biračkom mjestu Gornje Polje tri kasnilo 15 minuta, biračko mjesto Popov Most još je nedostupno za informaciju, dok je na preostalim biralištima izborni proces počeo na vrijeme, rekao je Srni predsjednik OIK-a Vide Vuković.

Vuković je naveo da je na biračkom mjestu Gornje Polje tri glasanje počelo u 7.15 časova jer nisu na vrijeme prebrojani glasački listići.

"Članovi biračkog odbora moraju da dođu sat vremena prije na biračko mjesto da bi sve što je propisano na vrijeme bilo odrađeno. Očigledno da taj birački odbor nije na vrijeme završio svoj dio posla prebrojavanja glasačkih listića za sve nivoe, ali to nije strašno, oni će svakako da produže glasanje za 15 minuta", naveo je Vuković.

On je dodao da glasanje protiče nesmetano, ali da još nemaju informaciju sa biračkog mjesta Popov Most.

U Derventi su jutros zabilježena manja kašnjenja na tri biračka mjesta, dok su ostala otvorena na vrijeme, rekao je Srni predsjednik GIK-a Denis Zelenika.

Zelenika je naveo da se kasnilo zbog prebrojavanja glasačkih listića i na tim mjestima će vrijeme glasanja biti produženo za onoliko koliko je kasnilo otvaranje.

Iz GIK-a Doboj rečeno je da se na pet biračkih mjesta kasnilo sa otvaranjem od 15 do 35 minuta zbog zahtjeva posmatrača da se prebroje glasački listići za određene nivoe, dok su ostala otvorena u 7.00 časova.

U Brodu su otvorena sva biračka mjesta, uz kašnjenje dva zbog brojanja glasačkih listića, potvrdila je Srni predsjednik OIK-a Stana Danilović.

Danilovićeva je navela da je na dva biračka mjesta kašnjenje bilo 15 minuta.

Na dva biračka mjesta u Mostaru jutros su zabilježena kašnjenja od deset minuta, pa će njihov rad biti za toliko produžen, a ostala su otvorena na vrijeme, izjavio je Srni predsjednik Gradske izbrne komisije Mario Čuturić.

On je naveo da glasanje protiče u redu, odnosno da za sada nije bilo prigovora iz biračkih mjesta.

Sva biračka mjesta na području Brčko distrikta su otvorena, ali je kasnilo na osam zbog ponovnog prebrojavanja glasačkih listića, rekla je predsjednik Izborne komisije distrikta Andrea Mrkonjić.

Mrkonjićeva je na konferenciji za novinare rekla da se na jednom biračkom mjestu sa otvaranjem kasnilo 30 minuta, a na drugom 20 minuta.

"Birački odbori u Brčko distriktu rade dupli posao, prebrojavaju glasačke listiće za sedam nivoa. Članovima biračkih odbora trebalo je više vremena kako bi ponovo prebrojali glasačke listiće", pojasnila je Mrkonjićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije