BiH

SNSD obustavlja skupove, ostali još važu

SNSD obustavlja skupove, ostali još važu
Foto: N.N. | SNSD obustavlja skupove, ostali još važu

BANJALUKA - Zbog pogoršane epidemiološke situacije u gradu, od danas do 27. oktobra Izborni štab SNSD-a Banjaluka obustavio je sve javne promotivne aktivnosti i skupove stranke u gradu, rekao je Igor Radojičić, predsjednik banjalučkog SNSD-a i kandidat za gradonačelnika najvećeg grada u RS, dok su ostali politički subjekti rekli da će u vezi sa svojim aktivnostima poštovati preporuke zvaničnih organa.

"Pozivamo i ostale političke subjekte da zbog interesa za zdravlje građana, koje nam svima mora biti primarna briga, takođe ograniče ili obustave javne predizborne skupove i tribine, kako bi se smanjila mogućnost kontakata i prenosa virusa korona i kako bismo u Banjaluci smanjili preveliki pritisak na Dom zdravlja, Higijensko-epidemiološku službu i Univerzitetski klinički centar RS", rekao je Radojičić nakon današnje sjednice Izbornog štaba banjalučkog SNSD-a.

Naglasio je da će rejonski štabovi i kandidati SNSD-a nastaviti individualni rad i kontakte sa građanima i biračima bez održavanja javnih skupova.

Igor Crnadak, šef Izbornog štaba PDP-a, iz čije stranke dolazi Radojičićev protivkandidat za gradonačelnika, rekao je da za tu stranku nisu obavezujući stavovi SNSD-a, već zvaničnih institucija koje se bave javnim zdravstvom.

"Radi se o stranci koja od prvog dana direktno krši sve propise svojim performansima i zato će Radojičić biti gradonačelnik još samo 20 dana. PDP će svoje odluke donositi isključivo na osnovu stanja na terenu i preporuka zvaničnih organa", rekao je Crnadak "Nezavisnim".

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, takođe je rekao da će njihova kampanja u Banjaluci zavisiti od preporuka zvaničnih organa i Instituta za javno zdravstvo RS.

"Naša stranka ima Odbor za zdravstvo i nama je prioritet briga za zdravlje ljudi. U vezi s tim što je rekao Igor Radojičić, naš odbor će odluku donijeti u skladu s mišljenjem nadležnih institucija", rekao je Stevandić za "Nezavisne".

Dodao je da je njegovo mišljenje kao zdravstvenog radnika da bi sve skupove trebalo prebaciti na otvoren prostor, uz poštovanje preporuka Instituta. Skupove u zatvorenim prostorima, prema njegovom mišljenju, treba najrigoroznije limitirati.

Slavko Grbić, šef Gradskog odbora SDS-a, rekao je "Nezavisnim" da će zbog njegove odsutnosti stanje u gradu biti analizirano poslije njegovog sutrašnjeg povratka u Banjaluku.

"Poštovaćemo sve odluke nadležnih organa u vezi s našim aktivnostima na terenu", rekao je Grbić.

Boran Bosančić, generalni sekretar Demosa, rekao je da će razmotriti eventualne mjere koje bi trebalo preduzeti u skladu s preporukama nadležnih organa.

"Kako budu postupale druge političke stranke, tako ćemo se i mi ponašati. Još nismo imali sastanak zvaničnih organa, pa zasad nemamo zvaničan stav", rekao je Bosančić za "Nezavisne".

Danas nam se na telefon nije javljao Ljubo Ninković, iz Gradskog odbora DNS-a, a socijalisti su rekli da će iznijeti svoj stav nakon sjednice gradskog Predsjedništva.

Kasumovićev apel

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, apelovao je juče da politički subjekti i stranke ne organizuju predizborne skupove kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

"Kao nezavisni kandidat za gradonačelnika donio sam odluku da neću održavati predizborne skupove u ovoj izbornoj kampanji i pozivam i ostale političke subjekte i partije da postupe na isti način, kako bismo zajedno pokušali spriječiti širenje zaraze korona virusom te tako pomogli našem zdravstvenom sistemu, jer život i zdravlje naših građana bi nam svima trebalo da budu cilj", istakao je Kasumović.

On je pozvao sve građane da ne posjećuju predizborne skupove te je pozvao Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona da pooštri epidemiološke mjere. Naveo je kako je potrebno pojačati inspekcijski nadzor te da pripadnici MUP-a ZDK budu potpora inspekcijskim kontrolama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije