BiH

SPS ni u koaliciji ni u opoziciji

SPS ni u koaliciji ni u opoziciji
Foto: Velibor Tripić/Arhiv | SPS ni u koaliciji ni u opoziciji

BANJALUKA - Zanimljivo će biti vidjeti kako će poslanici Socijalističke partije Srpske (SPS) glasati na narednim sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) s obzirom na to da je SNSD raskinuo koalicionu saradnju, dok na opoziciono djelovanje, kako tvrde iz SPS-a, i ne pomišljaju.

SPS u NS RS ima četiri poslanika, a to su Maksim Skoko, predsjednik Kluba, njegov zamjenik i lider stranke Goran Selak, te njihove stranačke kolege Andrea Dorić i Savo Vulić.

"Mi smo prije nekoliko dana održali sjednicu Predsjedništva SPS-a, te nismo uopšte razmatrali opciju da nismo dio pozicije. Pratićemo dalji razvoj događaja, mi još nemamo ni formalno raskinutu koaliciju. Ponašanje ćemo prilagoditi budućim događajima i aktivnostima", rekao je Skoko za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, ono što je sigurno jeste da u međuvremenu nisu ni razgovarali ni pregovarali ni bilo kakve kontakte ostvarivali sa republičkom opozicijom, te će najvjerovatnije takvom pristupu ostati i dosljedni.

Na podsjećanje da im je iz SNSD-a poručeno da oni više nisu dio koalicije, Skoko dodaje da nisu ni s opozicijom. A kad se bude glasalo u NS RS...

"Vidjećemo. Nismo uopšte razmatrali tu opciju. To će odlučiti organi stranke, a ne Klub", rekao je u četvrtak Skoko.

Da neće opoziciono djelovati poručuje i njegova stranačka koleginica, narodni poslanik Andrea Dorić, koja je i generalni sekretar SPS-a. Istakla je da će ova politička partija zastupati građane i interese kako Banjaluke, tako i Republike Srpske.

"Ono što je za građane dobro mi ćemo to raditi i podržavati, ali u svakom slučaju ne podržavamo i nećemo u opoziciju", navela je Dorićeva.

S druge strane, Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u NS RS, na pitanje da li je SPS pozicija ili opozicija u parlamentu Srpske, odgovara: "To je definitivno do njih".

"Nismo još obavljali razgovore po tom pitanju i vjerovatno ćemo u narednim danima o tome razgovarati. Odluka je na njima. Mi smo na zasjedanju Izvršnog komiteta SNSD-a zauzeli stav koji je javno objavljen i to je jednostavno tako. Vidjećemo kakav će biti odnos njih kao političke partije, ali i odnos pojedinaca koji možda imaju drugačija razmišljanja od njihovog partijskog vrha", kaže Žunić za "Nezavisne".

On dodaje da ne zna kako danas stvari stoje, odnosno da li je SPS u NS RS pozicija ili opozicija.

"To ne znam. To ćemo vidjeti kad budu glasali. U svakom slučaju skupštinska većina je sigurna, sa dovoljnim brojem glasova da donese sve odluke, zakone i sve ono što bude na dnevnom redu, tako da mi praktično ne pravimo nikakve kalkulacije niti bilo šta brojimo. Ima nas sasvim dovoljno da nesmetano funkcionišu i NS RS i Vlada Srpske", poručuje Žunić.

Podsjetimo, nakon što Socijalistička partija Srpske nije stavila potpis na sporazum o koalicionom djelovanju u Banjaluci, Izvršni komitet SNSD-a u ponedjeljak je donio odluku da raskine koalicionu saradnju na svim nivoima sa SPS-om.

Već sutradan održana je sjednica Predsjedništva SPS-a, sa koje je poručeno da su spremni da nastave razgovore sa SNSD-om o formiranju vlasti i u Banjaluci i u drugim lokalnim zajednicama. Ubrzo je stigla reakcija iz SNSD-a, odakle su kazali da su svoj stav u vezi sa SPS-om već donijeli na sjednici Izvršnog komiteta.

Reagovao je u srijedu i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je izjavio da mu je žao što je do ovog došlo sa SPS-om.

"Žao mi je što je do ovog došlo jer ni druge partije neće s njima u koaliciju, bilo je ili mi ili oni", rekao je Dodik.

SPS izgubio još jednu fotelju

Goran Bobar iz SP imenovan je u četvrtak za vršioca dužnosti direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci, umjesto dosadašnjeg v.d. direktora Vladimira Kuvalje, kadra SPS-a.

Dan ranije je, podsjetimo, Andrea Dorić iz SPS-a smijenjena sa mjesta v.d. direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci.

Ovaj niz je počeo smjenom lidera SPS-a Gorana Selaka sa pozicije direktora Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, te njegove sestre Marine Selak, dotadašnje načelnice Odjeljenja Republičke uprave za igre na sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije