BiH

Srbi hoće MIP, Komšić ne želi HDZ u Savjetu ministara

Srbi hoće MIP, Komšić ne želi HDZ u Savjetu ministara
Foto: Nedžad Uglješa | Srbi hoće MIP, Komšić ne želi HDZ u Savjetu ministara

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako su izbori tek završeni, a mandati poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine još nisu podijeljeni, lideri su već počeli da puštaju "probne balone" u vezi sa formiranjem vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, odnosno Savjeta ministara BiH.

Željko Komšić, lider DF-a i novi-stari član Predsjedništva BiH, organa koji i imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, već je rekao da ne vjeruje da je u ovom trenutku spreman prihvatiti HDZ-ovog kandidata za ovu poziciju.

Inače, nepisano je pravilo, koje do sada nije prekršeno, da se predsjedavajući Savjeta ministara BiH svake četiri godine imenuje iz različitog naroda. Tako je nakon Denisa Zvizdića iz SDA, koji je iz reda bošnjačkog naroda bio predsjedavajući Savjeta ministara u mandatu 2014-2018. godina, za predsjedavajućeg izabran Zoran Tegeltija iz SNSD-a iz reda srpskog naroda, koji je upravo okončao mandat, pa bi nakon njega predsjedavajući trebalo da bude iz reda hrvatskog naroda.

S obzirom na to da je HDZ osvojio najveći broj glasova, po nepisanom pravilu on bi trebalo da da ime za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH u mandatu 2022-2026. godina.

"Izbor mandatara za predsjedavajućeg Savjeta ministara je stvar koja će doći poslije zvanične inauguracije novog saziva Predsjedništva BiH. Neko je rotaciono, nepisano pravilo da taj mandat pripada osobi iz reda hrvatskog naroda. Sada ćemo vidjeti kako će to proći, ne znam ko će biti u igri, ko će se kandidovati. Vjerovatno će HDZ biti taj koji će insistirati na tome", rekao je Komšić, koji je odgovarajući na pitanje da li će on na to pristati, rekao: "Ne vjerujem da sam spreman u ovom trenutku to da prihvatim".

Osim Komšića, i Milorad Dodik, lider SNSD-a i novoizabrani predsjednik Republike Srpske, rekao je da će Republika Srpska insistirati da ima svog ministra vanjskih poslova.

"Za to ćemo se zalagati u narednom periodu", rekao je Dodik.

Ipak, u ovim političkim okolnostima teško je povjerovati da će Bošnjaci, pa i sam Komšić, dati Srbima možda i najvažniju funkciju u Bosni i Hercegovini, posebno nekome ko dolazi iz SNSD-a, tako da je više vjerovatno da će ta funkcija biti predmet "političke trgovine", odnosno da će se ona mijenjati za neko malo važnije ministarstvo.

I Dodik je rekao da je prilikom formiranja novog Savjeta ministara BiH moguće da se "muslimani objedine u Sarajevu" i da u saradnji s opozicionim strankama iz Republike Srpske formiraju Savjet ministara, što bi dovelo BiH u neugodnu poziciju.

"Mjesto predsjedavajućeg pripada Hrvatima i o tome postoji načelni dogovor sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a", rekao je Dodik.

S druge strane, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je da je još rano govoriti o koalicijama i dijeljenju pozicija u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine. Dodaje da je SDA dobro prošla na izborima te da će imati dobre pozicije u Predstavničkom domu i Domu naroda, ali da je proces formiranja vlasti tek počeo. Komentarišući najave da opozicione stranke iz Republike Srpske i Federacije BiH namjeravaju formirati vlast na nivou BiH bez SNSD-a, HDZ-a i SDA, Izetbegović je rekao da je to, po njegovom mišljenju, nemoguća misija.

Kada je riječ o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, Izetbegović je rekao da nije optimista da će se uskoro nešto bitno pomaknuti.

"Treba formirati stabilne koalicije, a kada se stvore uslovi razgovarati eventualno o nečemu za šta se mogu dobiti dvije trećine glasova, koliko je potrebno za izmjenu Ustava", rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o Izbornom zakonu BiH, to pitanje biće direktno vezano za formiranje vlasti, što je djelimično potvrdio i sam Komšić, istovremeno naglašavajući da je trojka, odnosno SDP, NiŠ i NS toliko željna da se obračuna sa SDA i istjera SDA iz priče o vlasti da im neće biti problem HDZ.

"Uslov HDZ-a će biti vrlo tvrd. To je moje očekivanje i on će biti ispostavljen u vidu izmjena Izbornog zakona. Ja se sigurno neću okrenuti HDZ-ovim zahtjevima. Ako to znači da ne idem u vlast, ne idem u vlast. S ovom pameću i u ovoj situaciji radije bih izabrao opoziciju, ali nemojte me držati za riječ, kažem s ovom pameću", rekao je Komšić, a prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije