BiH

Tomas Fičen: Izbori u BiH su uspješni

Tomas Fičen: Izbori u BiH su uspješni
Foto: N.N. | Tomas Fičen: Izbori u BiH su uspješni

SARAJEVO Protekli izbori u BiH su uspješni, rekao je Tomas Fičen, novi njemački ambasador u BiH, na prijemu u četvrtak naveče u Ambasadi Njemačke u Sarajevu povodom Dana njemačkog jedinstva.

Izborni proces je pozdravio u kontekstu konstituisanja parlamenata i pozicioniranja BiH u odnosu na njen evropski put.

"Predstoje važne sedmice, s nizom konferencija u kontekstu Berlinskog procesa, koji počinje krajem oktobra. Ministri iz BiH su pozvani i veoma se radujemo što ćemo ih dočekati u Berlinu. Još jedan aktuelan događaj je Evropski savjet u decembru. BiH je prije nekoliko godina podnijela zahtjev za članstvo i čeka odluku", rekao je Fičen.

On je, međutim, bio kategoričan da je za sticanje članstva i dobijanje kandidature potrebno ispuniti uslove, i podsjetio na 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Evropske komisije.

Za evropsku perspektivu su potrebni, kako je naglasio, jako i nezavisno pravosuđe koje može da se bori protiv korupcije, inkluzivne građanske organizacije uz veće učešće žena u politici, slobodni i nezavisni mediji, kao i mir, pravda, tolerancija i pomirenje.

Dodao je da glasanje BiH u UN u vezi s ratom u Ukrajini i stajanje uz EU kada je u pitanju Ukrajina neće proći nezapaženo u Berlinu, Briselu i drugim metropolama.

Fičen je rekao da je rat u Ukrajini istorijska prekretnica i da će njeno istinsko značenje tek biti poznato u vremenu koje dolazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije