BiH

Tužilaštvo BiH: 27 prijava za kršenje izbornog procesa

Tužilaštvo BiH: 27 prijava za kršenje izbornog procesa
Foto: Velibor Tripić | Tužilaštvo BiH: 27 prijava za kršenje izbornog procesa

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH i SIPA su zaprimili i evidentirali 27 prijava građana povezanih sa sumnjama na kršenje izbornog procesa, saopšteno je iz državnog tužilaštva.

Kako ističu, prijave su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama sa poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima, nedozvoljeno ponašanje građana na izbornim mjestima, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili sa tuđim identifikacijskim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašnje predsjednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima i druge događaje koje su smatrali neprimjerenim ili nezakonitim.

Ističu da su se prijave odnosile na biračka mjesta u Mostaru, Novom, Sarajevu, Živinicaam, Tuzli, Zvorniku, Zenici, Tomislav Gradu i drugih mjestima.

"Nakon zaprimanja prijava, poduzete su aktivnosti sa ciljem provjere prijavljenih navoda, o događajima su sačinjene službene zabilješke, te su policijskim službenicima za terenu date instrukcije za dalje postupanje, kako bi se osigurao neometan izborni proces. Naknadno provjerom utvrdit će se postojanje elemenata kazenih djela i odrediti dalje postupanje tužiteljstava, policijskih agencija ili CIK-a BiH", saopštili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije