BiH

Za mjesec dana zabilježene 374 izborne nepravilnosti

Za mjesec dana zabilježene 374 izborne nepravilnosti
Foto: Nataša Tadić | Za mjesec dana zabilježene 374 izborne nepravilnosti

TUZLA - Sto posmatrača Koalicije "Pod lupom" zabilježilo je za mjesec dana 374 izborne nepravilnosti, a evidentan je i problem nepopunjenih biračkih odbora, saopštila je Koalicija danas na pres-konferenciji u Tuzli.

Za predstojeće opšte izbore 2022. godine ima 100 posmatrača koji su na terenu već mjesec dana.

Od 374 zabilježene izborne nepravilnosti, najveći broj njih odnosi se na vođenje izborne kampanje u vrijeme kada je to Izbornim zakonom BiH izričito zabranjeno.

Tako je zabilježno 256 slučajeva. Na plaćene oglase na društvenim mrežama odnosi se 146 prijava, a na druge aktivnosti izborne kampanje na terenu 110 prijava.

"Sa druge strane, preuranjene su aktivnosti političkih subjekata koje spadaju u sivu zonu jer nisu plaćene pa ne mogu biti sankcionisane. Mi smo sve prijave koje smo imali vezane za plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama dostavili CIK-u, koji, mora se reći, u posljednja dva ciklusa sankcioniše takva ponašanja političkih subjekata i kršenja Izbornog zakona", pojasnila je Jelena Tanasković Mićanović, koordinatorica za javne politike Koalicije "Pod lupom" Tuzla.

I pored prijava i sankcija, pojedini politički subjekti nastavljaju sa istim radnjama i Koalicija postavlja pitanje jesu li te sankcije dovoljno visoke.

"Međutim, to je nešto što ostaje da se analizira nakon izbora. Mi apelujemo na političke subjekte da poštuju Izborni zakon jer izborna kampanja formalno počinje 2. septembra", naglašava koordinatorica.

Određeni broj gradskih i izbornih komisija ima problem sa popunjavanjem članstva u biračkim odborima, a kako članova, tako i zamjenika članova.

"Politički subjekti nisu dostavili dovoljan broj tih kandidata i sada je na gradskim i opštinskim komisijima da taj proces okončaju. S obzirom na to da imaju rok do 2. septembra, vidjet ćemo hoće li uspjeti prevazići taj izazov", rekla je Tanasković Mićanovićeva i naglasila da poslije ovog izbornog ciklusa treba se ozbiljno pozabaviti problematikom biračkih odbora, koji su i ranije bili jedna od najslabijih karika u izbornom procesu.

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" od 2014. godine posmatra izbore u BiH. Do sada je 18 preporuka Koalicije u potpunosti ili djelimično implementirano u izborni proces u BiH. U sklopu misije građanskog, nestranačkog posmatranja opštih izbora 2022. godine planira angažman preko 2.000 nestranačkih, građanskih posmatrača izbornog dana na biračkim mjestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije