Društvo

Mirjana Lukač: Nasilje u porodici samo jedan od oblika nasilja prema ženama

Mirjana Lukač: Nasilje u porodici samo jedan od oblika nasilja prema ženama
Foto: Ustupljena fotografija | Mirjana Lukač: Nasilje u porodici samo jedan od oblika nasilja prema ženama

BANJALUKA - Sve dok se nasilje dešava i prema jednoj ženi, važno je javno govoriti o ovom problemu, i to ne samo dok traje kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", nego tokom cijele godine, kazala je za "Nezavisne novine" Mirjana Lukač, direktorica Gender centra Vlade Republike Srpske.

"Prema podacima kojima raspolaže Gender centar od 2017. pa do sredine ove godine, u Republici Srpskoj smrtno je stradalo 16 žena kao posljedica nasilja u porodici ili intimnog emotivnog nasilja", kazala je Lukačeva i napomenula da su različite promotivne aktivnosti koje se održavaju dok traje kampanje nerijetko jedini izvor informacija odakle građani i građanke mogu da se upoznaju sa svojim pravima, odnosno nedozvoljenim oblicima ponašanja.

"Zato je veoma važno koristiti svaku priliku da se podiže svijest javnosti o nultoj toleranciji na nasilje", kazala je Lukačeva.

Dodaje da je jako važno da svi subjekti zaštite, odnosno institucije koje su nadležne da postupaju u slučajevima nasilja prema ženama, postupaju u skladu sa zakonski propisanim procedurama pri svakom saznanju da se nasilje i dogodilo.

"Dosljednom primjenom zakonskih propisa i ovlašćenja, hitnom reakcijom i zaštitom, te ukazivanjem podrške i poštovanja prema žrtvi, možemo vratiti povjerenje u institucije sistema, što je osnovni korak u sprečavanju dalje eskalacije nasilja", smatra Lukačeva.

Prema njenim riječima, jedna od ključnih stvari koje ističu na edukacijama koje Gender centar Vlade RS organizuje za subjekte zaštite jeste potreba za mijenjanjem duboko uvriježenog stava da je ženi mjesto u kući i da je njena osnovna uloga da se brine o djeci i drugim članovima domaćinstva.

"Iako to možda zvuči kao kliše, to je zaista i danas opšteprihvaćeno razumijevanje rodnih uloga u društvu. Kada neka žena i pokuša da istupi iz tog narativa i da mu se suprotstavi, bilo da se radi o napuštanju nasilnog partnera, za kojeg komšije nerijetko imaju samo riječi hvale, ili o ulasku u politiku, žena će se susresti sa brojnim osudama i preispitivanjima od strane svog užeg i šireg okruženja", kazala je Lukačeva i napomenula da je nasilje u porodici samo jedan od oblika nasilja prema ženama.

"Ono se, istina, najčešće dešava unutar porodičnog ili intimnog emotivnog odnosa, međutim, postoje i drugi različiti oblici, poput seksualnog nasilja i uznemiravanja, polne ucjene i slično, koje se, takođe, često dešava, naročito u poslovnom i obrazovnom okruženju, o kojima je isto tako važno govoriti u javnosti", istakla je Lukačeva.

Napominje da, kada je u pitanju nasilje u porodici, žene su žrtve svojih bivših ili sadašnjih supružnika u više od 90 odsto slučajeva.

"Ono što je veoma važno reći je to da su djeca u tim porodicama, odnosno vezama, uvijek žrtve. Čak i kada nisu direktno izložena nasilju, djeca osjete bol i patnju svojih majki, što ostavlja dugotrajne posljedice na njihovo psihičko blagostanje", rekla je Lukačeva i istakla da je nasilje u porodici i prema ženama oduvijek prisutno u svim društvima svijeta, pa tako i kod nas.

"Posljednjih dvadesetak godina se dosta toga uradilo, kako na nivou sistemskih promjena, donošenjem boljih zakonskih rješenja, tako i na nivou promjene svijesti javnosti putem brojnih kampanja, promotivnih i edukativnih aktivnosti, što za rezultat ima i veći stepen prijavljivanja nasilja nad ženama", rekla je ona.

Lukačeva kaže da vjeruje da je kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" ipak uspjela podići svijest o potrebi prijavljivanja nasilnika, kao i da nasilje ne smije da "ostane u porodici".

"Zadatak svih nas, pa i medija, jeste da razvijamo nultu stopu tolerancije na nasilje i da ne dozvolimo da naši lični stavovi i predrasude usmjere naše moralno i profesionalno postupanje", zaključila je ona.

Podsjećamo, svaki dan u periodu trajanja kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", u saradnji sa organizacijom "Udružene žene" Banjaluka, objavljivali smo članke o temi rodno zasnovanog nasilja i sprečavanju i suzbijanju rodno zasnovanog i drugih oblika nasilja, a sve s ciljem veće dostupnosti informacija ženama koje su izložene nasilju.

Kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" obilježava se od 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, i traje do 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije