Društvo

Više od 300 žena žrtava nasilja dobilo finansijsku podršku

Više od 300 žena žrtava nasilja dobilo finansijsku podršku
Foto: Velibor Tripić | Više od 300 žena žrtava nasilja dobilo finansijsku podršku

BANJALUKA - Fondacija "Udružene žene", kroz Fond za ekonomsko osnaživanje žena, pruža podršku žrtvama koje su preživjele nasilje, i to i finansijsku i psihološku podršku, kazala je za "Nezavisne novine" Helena Jokić, finansijska menadžerka ove fondacije.

Ističe da je ekonomsko osnaživanje žena jedan od osnovnih prioriteta za poboljšanje njihovog ekonomskog i društvenog položaja.

"Više od 300 žena koje su bile štićenice Sigurne kuće dobilo je finansijsku podršku kroz Fond za ekonomsko osnaživanje. Njih 75 odsto je nakon izlaska iz Sigurne kuće započelo samostalan život kroz ekonomsku nezavisnost i osamostaljivanje. Žrtve nasilja imaju nizak stepen samopouzdanja i zbog toga im je potrebna ne samo ekonomska, već i psihološka podrška kako bi podigle vlastito samopouzdanje i samopoštovanje. Da bi vratila kontrolu nad vlastitim životom, žena žrtva nasilja mora da ima prava na ekonomsku i društvenu ravnopravnost, te da ima mogućnosti da zadovolji svoje životne potrebe i potrebe svoje porodice, da bude konkurentna na tržištu rada i da ima mogućnost pokazivanja i dokazivanja vlastitih potencijala", kazala je Jokićeva.

Napominje da je ekonomsko nasilje nad ženama od strane njihovih partnera oblik nasilja koji i institucije sistema, ali i same žrtve teže prepoznaju.

"Ono se ogleda u nejednakoj kontroli nad zajedničkom imovinom, kao i finansijama, uskraćivanju pristupa finansijskim sredstvima, zapošljavanju i obrazovanju, usljed čega dolazi do stavljanja žene u poziciju ekonomske zavisnosti od nasilnika. Ekonomska zavisnost žene od nasilnika i zadržavanje u nasilnoj zajednici naročito je izražen problem kod žena koje imaju djecu, a nemaju vlastitih finansijskih sredstava kako bi započele samostalan, siguran i stabilan život", objasnila je Jokićeva.

Kako kaže, iz tog razloga ekonomsko osnaživanje žena je jedan od ključnih faktora prevencije i zaštite od nasilja prema ženama.

"Samo osnažena žena može da doprinese sebi i svojoj porodici i može da izgradi bolji i ljepši život, da stvori veće prihode i kreira samostalne biznise koji bi mogli da obezbijede i dodatna radna mjesta. Samo osnažena žena je sretna žena i upravo to je vizija Fondacije 'Udružene žene', koja se ostvaruje kroz Fond za ekonomsko osnaživanje žena", kazala je Jokićeva i napomenula da je Fond osnovan 2016. godine s ciljem pronalaska adekvatne izlazne strategije koja je u najboljem interesu za žene i djecu žrtve nasilja u porodici.

Dodaje da se žene žrtve nasilja suočavaju sa cijelim nizom prepreka prilikom pronalaska posla.

"Iz tih razloga 'Udružene žene' godinama realizuju kampanju 'Zaposlenjem prekidamo začarani krug nasilja'. Ostvarujemo saradnju sa organizacijama i institucijama u BiH koje se bave pitanjima važnosti osnaživanja žena i njihovim društvenim i ekonomskim statusom", objasnila je Jokićeva i pozvala sve zainteresovane poslodavce da omoguće zapošljavanje najmanje jedne žene koja je preživjela nasilje u porodici.

Ističe da postoji mnogo razloga zbog kojih žene ostaju u nasilnim zajednicama, a neki od njih su strah, manjak samopoštovanja, finansijska zavisnost i nemogućnost da se započne samostalan život, kao i strah od osude okoline.

"Ovdje ne govorimo samo o fizičkom nasilju, već i o verbalnom, seksualnom, mentalnom i ekonomskom, i u većini slučajeva žene koje trpe nasilje nastoje svoje ponašanje da koriguju i prilagode nasilniku. Nasilnik se često služi manipulativnim metodama i na samu žrtvu prebacuje odgovornost za to što se on ponaša nasilnički. Zbog toga je velika odgovornost na svima nama da prijavimo nasilje, jer nasilje nije privatna stvar", objašnjava Jokićeva.

Ističe da nemaju kontinuirani priliv sredstava u Fond, ali i naglašava pozitivne primjere doniranja sredstava od pojedinaca i privrednih subjekata.

"Gospođa Biserka Mrkić iz Banjaluke prije nekoliko godina svoje nasljedstvo je zavještala Fondu i time omogućila konkretnu podršku brojnim ženama koje su žrtve nasilja. To su primjeri koji nas raduju jer društvo prepoznaje značaj naših aktivnosti", kaže ona i napominje da je u toku kampanje "16 dana aktivizma" organizovana izložba u Domu omladine u periodu od 24. novembra do 1. decembra, gdje će građani i građanke moći da vide i kupe radove štićenica Sigurne kuće.

"Neki od radova će se moći naći i u prodajnim objektima 'Didaca' i parfimerijama 'Sergio'. Sav prihod ostvaren od prodaje biće uplaćen u Fond za ekonomsko osnaživanje žena", kazala je Jokićeva.

Fondacija "Udružene žene" i ove godine se pridružuje globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", a u saradnji sa našom medijskom kućom o ovoj temi progovoriće na malo drugačiji način.

Svakog dana u periodu od 25. novembra do 10. decembra objavljujemo po jedan članak o temi rodno zasnovanog nasilja i sprečavanju i suzbijanju rodno zasnovanog i drugih oblika nasilja, a sve s ciljem veće dostupnosti informacija ženama koje su izložene nasilju.

Kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" obilježava se od 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, i traje do 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije