Društvo

Virus korona ostaje među nama bar još pola godine

Virus korona ostaje među nama bar još pola godine
Foto: Ilustracija | Virus korona ostaje među nama bar još pola godine

BANJALUKA - U petak se navršilo šest mjeseci od kada je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemiju kovida-19, koji je dosad odnio skoro milion života širom svijeta, a domaći stručnjaci ističu da će virus korona u BiH biti prisutan sigurno najmanje još pola godine.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, do danas su od ovog virusa u BiH oboljele 23.124 osobe, njih 16.071 se oporavilo, a preminulo je 692.

"Za šest mjeseci od kada je SZO proglasila pandemiju virusa korona naučili smo da se virus širi zračnim putem te da se zaraza može spriječiti nošenjem maski, fizičkom distancom i ako se provode osnovne higijenske mjere", rekao je Ednan Drljević, infektolog u Opštoj bolnici "Abulah Nakaš" u Sarajevu.

Kaže i da smo naučili da zaraza ne traje toliko dugo, kako se mislilo na samom početku.

"Saznali smo da će vrlo brzo biti i vakcinacija, odnosno da će vakcine biti odobrena i da su skraćena ispitivanja vakcina do maksimuma", kaže Drljević za "Nezavisne".

Dodao je da će epidemija virusa u ovom ili malo blažem nivou u BiH trajati još najmanje šest mjeseci.

"Moramo da zadržimo ovaj nivo opreza, nivo nošenja maske, fizičke distance da bismo na taj način spriječili vuhanski scenario", ističe Drljević.

U narednom periodu se strahuje od koincidencije virusa korone s gripom te zdravstveni radnici osluškuju koliko će biti odobreno vakcine za grip u BiH.

"U BiH procenat vakcinacije protiv gripe je jedan do dva odsto, što je smiješno, pogotovo u ovoj situaciji, kada je prisutan virus korona", kazao je Drljević i apeluje na nadležna ministarstva da nabave što više vakcina za bh. stanovnike.

Kada su u pitanju ekonomija i pandemija, Igor Gavran, ekonomski analitičar, rekao je da su ekonomski efekti bili izrazito negativni na svim nivoima, a najizraženiji u početnom periodu potpunog zaustavljanja poslovanja većine subjekata i masovnih raskida ugovora o radu zaposlenih.

"U određenim sektorima je obnova poslovanja dovela do djelomičnog oporavka, kao i neke od mjera podrške nadležnih vlasti, subvencije plaća i doprinosa, ali još gotovo da nema privrednog subjekta koji nije pretrpio određenu štetu i koji još nije suočen sa smanjenom traženjem, slabijom kupovnom moći, kašnjenjima i nemogućnosti naplate obaveza i drugim negativnim efektima", kazao je Gavran za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, cijeli sektori poput turizma praktično vegetiraju, a transport putnika takođe je ograničen.

Prognoza za neki naredni period, kako kaže Gavran, zavisiće od dva ključna faktora.

"Poboljšanje epidemiološke situacije je ključno za oporavak i nikakve finansijske mjere ne mogu ga nadoknaditi, a paralelno s ovim su neophodne dodatne mjere podrške privredi od strane vlasti. Sve dok se oba ova uslova ne ispune neće biti značajnijeg oporavka privrede iako će njeni pojedini segmenti moći ostvariti određeni napredak", zaključio je Gavran.

Tim koji radi analizu uzoraka

Institut za javno zdrvastvo RS predstavio je dio tima koji svakodnevno radi na analizi uzoraka, a načelnica Službe za mikrobiologiju Pava Dimitrijević istakla je da laboratorija u kojoj se vrši PCR testiranja ima akreditaciju već 10 godina.

"Imamo uspostavljen sistem menadžmenta kvaliteta, što je doprinijelo da iznesemo ovaj zadatak kao što smo i sve prethodne, bilo da je riječ o tuberkulozi, gripu ili bilo kom epidemiološkom izazovu", rekla je Dimitrijevićeva.

Vlada FBiH o vakcini

Vlada Federacije BiH na hitnoj telefonskoj sjednici dala je saglasnost na Sporazum o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom vakcine putem mehanizma za Globalni pristup cjepivima za sprečavanje kovida-19 (COVAX) i ovlastila federalnog ministra zdravlja Vjekoslava Mandića za njegovo  potpisivanje s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je da ga potpišu i predstavnici resornog ministarstva RS i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije