Ex -Yu

Prva serija ruske vakcine protiv korone za dvije sedmice

Prva serija ruske vakcine protiv korone za dvije sedmice
Foto: Tanjug/AP | Prva serija ruske vakcine protiv korone za dvije sedmice

MOSKVA - U naredne dvije nedjelje biće puštena prva serija vakcine protiv virusa korona, a prvi koji će je primiti biće ljudi iz rizičnih grupa, izjavio je da ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško na brifingu o prvoj registrovanoj vakcini protiv virusa korona.

"Danas je u toku kontrola kvaliteta. U naredne dvije nedjelje biće proizvedena prva serija lijeka koja će biti isporučena za vakcinaciju zdravstvenih radnika iz rizične grupe", rekao je ministar.

Vakcinacija protiv virusa korona biće dobrovoljna za sve, uključujući i za ljekare, rekao je Muraško.

On je istakao da će proizvodnja vakcine protiv Kovid-19 prvenstveno biti orijentisana na unutrašnje tržište, jer moraju da pokriju potrebe svojih građana.

Muraško je predložio da se vakcina proizvodi i u inostranstvu i naveo da su trenutno u toku pregovori o tome. On je istakao da, ukoliko bude postojala dovoljna količina za unutrašnje tržište, on će se nuditi u inostranstvu.

On je dodao da će se vakcina protiv virusa korona pratiti uz pomoć obavezne oznake.

Takođe je objasnio da je platforma na kojoj je napravljena vakcina protiv virusa korona dobro proučena, pa je stvaranje na ovaj način najsigurniji put.

"Ova platforma za vakcinu već je korišćena za sintezu i proizvodnju i u tom smislu se dio lijekova sada nalazi na kliničkim ispitivanjima, u istraživanjima. To jest, ta vakcina je već dobro poznata i proučena kao platforma i na njoj su već postojala i pretklinička i klinička ispitivanja. Zbog toga je to faktički najbezbjedniji put, dovoljna količina naučnog znanja", objasnio je Muraško.

Ministar zdravlja smatra da su neosnovane kritike stranih kolega zbog ruske vakcine protiv virusa korona.

"Strane kolege koje, očigledno, osjećaju određenu konkurenciju, konkurentske prednosti ruskog lijeka, pokušavaju da iznesu neka mišljenja koja su, po našem mišljenju, apsolutno neosnovana", istakao je Muraško.

On je podsjetio da su mnoge zemlje koristile "određene forsirane načine za istraživanje".

"Ali ruska vakcina – ponavljam – je rješenje koje je već imalo određena klinička predznanja i podatke", naglasio je ministar.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u utorak prvu na svijetu vakcinu za prevenciju novovog virusa korona - Kovid-19, koju je razvio Naučni institut "Gamaleja" zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Vakcina je nazvana Sputnik V. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da će se vakcina proizvoditi na dva mjesta – u centru "Gamaleja" i u kompaniji "Binofarm".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je vakcina prošla sve neophodne testove i da formira stabilan imunitet.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije