Gradovi

Pratite nas na Google news

Ahmetović: Pozivamo CIK da poništi izbore u Srebrenici

Ahmetović: Pozivamo CIK da poništi izbore u Srebrenici
Foto: Anadolija/Arhiva | Ahmetović: Pozivamo CIK da poništi izbore u Srebrenici
N.N.

SREBRENICA - Predsjednik izbornog štaba "Moja Adresa Srebrenica" Sadik Ahmetović, pozvao je Centralnu izbornu komisiju BiH da poništi izbore u Srebrenici.

"Izbori su održani, bilo je puno propusta i povreda zakona. Mi smo o tome obavještavali javnost. Ono što je u ovom trenutku važno, da građani znaju, jeste da nisu prebrojani glasovi u odsustvu. To se ovih dana broji u centru u Sarajevu", naveo je on za televiziju "N1", i dodao da, takođe, nisu prebrojani glasovi iz dijaspore odnosno pošte, a kojih je negdje oko 2.400 za Srebrenicu.

"I tih 2.400 glasova opredjeljuje izborni rezultat u Srebrenici. Ono što jeste problem, na koji ukazujemo, jeste problem na dan održavanja izbora. Imali smo jednu političku okupaciju i agresiju na BiH iz Srbije, i mi smo radi toga uložili žalbu Centralnoj izbornoj komisiji i ona je donijela zaključak da otvore istragu. Nadamo se da oni imaju dovoljno dokaza da ponište izbore. Ukoliko još tome dodamo da sve probleme koje imaju Srebreničani koji glasaju putem pošte, a da pošta nije na vrijeme došla do svakog onog ko se prijavio da glasa ili da neki nisu dobili nikako", istakao je Ahmetović.

Rekao je i da posjeduje informacije da je tek juče jedan dio pošte došao do Australije, čime su radiklano povrijeđena prava ljudi koji imaju pravo na izbor.

"Stoga pozivam CIK da donese odluke koje će ići u pravcu toga, da se u Srebrenici ponište izbori i da se provedu u skladu sa zakonima BiH, bez upada i agresije od Srbije, kako bi BiH ne samo odbranila Srebrenicu, ustav i zakone, nego i svoj suverenitet. Stoga je jako važno da država BiH postoji i u Srbrenici", rekao je on.

Ahmetović je dodao i da ne bježi od činjenice da se ponovo održe izbori i da čestitaju onima koji su pobijedili.

"Siguran sam da Alija Tabaković, u ovom trenutku ukoliko se zbroje svi glasovi, ima veliku šansu da ima više glasova", zaključio je Ahmetović. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije