Gradovi

Đuro Krčić: DEMOS će pokrenuti pitanje izgradnje mini hidrocentrale

Đuro Krčić: DEMOS će pokrenuti pitanje izgradnje mini hidrocentrale
Foto: N.N. | Krčić: DEMOS će pokrenuti pitanje izgradnje mini hidrocentrale u Kotor Varošu

KOTOR VAROŠ - Đuro Krčić, nosilac odborničke liste DEMOS-a za Skupštinu opštine Kotor Varoš, izjavio je danas da će Klub odbornika te stranke u novom sazivu opštinskog parlamenta na prvoj redovnoj sjednici pokrenuti pitanje izgradnje mini hidrocentrale na lokalitetu Stisle.

"Tražićemo da se javno saopšte sve infomacije vezane za izgradnju te centrale, ali i da se nadležne institucije izjasne o tome da li mini hidrocentrala na lokalitetu Stisle predstavlja opasnost za građane Kotor Varoša", rekao je Krčić.

On je istakao da je DEMOS pokrenuo  kampanju "Stop izgradnji malih hidrocentrala na kotorvaroškim rijekama".

"Cilj kampanje je zaustaviti uništavanje Vrbanje i njenih pritoka i životinjskog svijeta u rijekama kotorvaroškog kraja. Uvjereni smo da izgradnja mini hidrocentrala donosi korist samo pojedincima i interesnim grupama koje ih grade, dok je korist građana i šire zajednice minorna", rekao je Krčić.

Prema njegovim riječima, najavljena izgradnja mini hidrocentrala u kotorvaroškom kraju nema nikakvo racionalno objašnjenje, jer one učestvuju u ukupnoj proizvodnji električne energije u razmjeru od samo dva do 3,5 odsto.

"Proces planiranja, projektovanja, izgradnje i korišćenja mini hidrocentrala je na štetu životne sredine i protiv interesa lokalnog stanovništva. Nastavak izgradnje tih objekata doveo bi do ozbiljne degradacije životne sredine na brojnim lokacijama u opštini Kotor Varoš, što bi značilo i uskraćivanje prava građanima ove opštine da koriste prirodne vrijednosti koje imaju", naglasio je Krčić.

Prema njegovim riječima, opština Kotor Varoš je bogata čistim planinskim rijekama, koje bi mogle biti ogroman turistički potencijal, a ne poligon za uništavanje.

"Mora se sagledati i analizirati postojeće stanje, zauzeti jedinstven stav i konačno jasno i glasno reći koliku imamo štetu, a koliku korist od mini hidrocentrala. Uvjereni smo da Kotor Varoš od njih ima minornu korist i nemjerljivo veliku štetu. Jer, kada zahvatite vodu iz naših rijeka, pa je vodite nekoliko stotina metara  kroz cijevi, pa je propustite kroz turbine i vratite u vodotok, automatski uništavate  život, odnosno činite ekocid u tim vodotocima", naglasio je Krčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije