Gradovi

Grujičić: Srpski i hrvatski članovi CIK-a da ne podlegnu pritiscima

Grujičić: Srpski i hrvatski članovi CIK-a da ne podlegnu pritiscima
Foto: Ilustracija | Grujičić: Srpski i hrvatski članovi CIK-a da ne podlegnu pritiscima

BEOGRAD - Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić apelovao je na srpske i hrvatske članove Centralne izborne komisije (CIK) BiH da ne podlegnu pritiscima prilikom odlučivanja o izborima u Srebrenici i da se oslone isključivo na dokaze.

Grujičić, koji je pobijedio na lokalnim izborima u Srebrenici, istakao je u izjavi za Prvu televiziju da su hapšenja osumnjičenih za navodnu prevaru na izborima, poruka da Srbin ne smije da bude na čelu opštine Srebrenica.

Na pitanje da li očekuje da će možda i njega uhapsiti ili sutra poništiti izbore, Grujičić je rekao da ne vjeruje da će se dogoditi ni jedino ni drugo, kao i da bi toliki pritisak na CIK bio presedan na jednu instituciju.

On je podsjetio da su veliki pritisci bili i na izborima 2016. godine, kada je CIK htio da poništi izbore.

"Isto je i ovoga puta, sada imamo ponovo isti scenario - ogroman pritisak i na Bošnjake u Srebrenici i na CIK, koji sutra treba da donese odluku. Sve se dešava u ovih nekoliko dana iako su prijave postojale unazad dva mjeseca za ova lica koja su navodno počinila neki prestup, ali se nije reagovalo nego sada, dva dana uoči odluke CIK-a o izborima u Srbrenici", rekao je Grujičić.

On je istakao da glasovi pristigli poštom nisu bili toliko brojni da su jednom kandidatu mogli donijeti pobjedu.

"Oni su računali na te glasove pristigle poštom. Srpska strana nije imala toliko pošte, mi se ne uzdamo u te glasove u vrećama, nego izvodimo glasače na lice mjesta jer su to najsigurniji glasovi", naveo je Grujičić.

Kako je objasnio, Srbi se ne oslanjaju na glasanje poštom zbog lošeg iskustva da se ta pošta poslije ne prebroji ili je ne bude u onoj mjeri kako pošalju glasači.

Povodom tvrdnji Bošnjaka da su na izbore dolazili masovno plaćeni glasači iz Srbije, Grujičić kaže to nije tačno, da je riječ o Srebreničanima koji nisu bili brojniji nego na izborima prije četiri godine.

"To su ljudi iz Srebrenice, naravno, koji su protjerani iz Srebrenice i imaju sva validna dokumenta. Desio se presedan da je njima oko 300 glasova uskraćeno. I pored toga, imamo veću prednost u odnosu na Bošnjake", naglasio je Grujičić.

On je naveo da je njegova prednost u odnosu na protivkandidata nedostižna, od nekih 1.500 glasova.

"Jedini spas im je u ovom trenutku da CIK poništi izbore", naveo je Grujičić.

On je dodao da se CIK nije bavio pritužbama koje su stigle sa srpske strane, pošto je "bilo toliko kriminalnih radnji u Federaciji da je to za zatvor, a ne za poništavanje tog biračkog mjesta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije