Intervju

Ilija Stanković, kandidat SDS-a: Trebinje može mnogo bolje

Ilija Stanković, kandidat SDS-a: Trebinje može mnogo bolje
Foto: N.N. | Ilija Stanković, kandidat SDS-a: Trebinje može mnogo bolje

Ubijeđen sam da se dalji sunovrat može zaustaviti. Osjećam i znam da u Trebinju može biti mnogo bolje za sve, nego što je sada. Eto, to je motiv zbog kojeg sam se kandidovao još jednom, kaže Ilija Stanković, kandidat SDS-a za gradonačelnika Trebinja, kojeg podržavaju još tri politička subjekta.

U ovom gradu poznat je kao dobar mašinski inženjer, koji je nekada bio i direktor "Hidroelektrana na Trebišnjici", ali i vrijedan domaćin i farmer.

Stanković je kao kandidat Srpske demokratske stranke i 2004. godine bio protivkandidat za mjesto gradonačelnika Dobroslavu Ćuku iz SNSD-a.

Na pitanje šta ga je motivisalo da drugi put prihvati kandidaturu za ovo mjesto, kaže da je to želja da popravi stanje u Trebinju. Danas kaže da iz perspektive od prije 16 godina nije očekivao ovakvo Trebinje, za koje tvrdi da je u gotovo svim segmentima života dotaknuto dno.

NN: Koji su argumenti SDS-a i uopšte trebinjske opozicije na osnovu kojih računate na pobjedu?

STANKOVIĆ: Ja lično i opozicija imamo puno argumenata na osnovu kojih računamo na pobjedu. Moje dosadašnje društveno i privredno angažovanje, odnosno ispunjenja ranije datih obećanja, kao i rezultati koje sam postigao dok sam radio odgovorne poslove, garancija su ispunjenja i ovih obećanja. Takođe, tim ljudi saradnika koji me prate i njihove dosadašnje reference su garancija uspjeha nove vlasti u Trebinju.

NN: Koji su, po Vašem mišljenju, ključni problemi u Trebinju i kako biste ih rješavali?

STANKOVIĆ: Stanje u Trebinju, regionalnom centru istočne Hercegovine, vrlo je loše. U protekle četiri godine nema gotovo nijedne investicije u realni sektor, vrlo malo je, izuzev nešto u posljednjih mjesec dana kampanje, investirano u infrastrukturu, broj zaposlenih u javnom sektoru - administraciji i javnim ustanovama, drastično je povećan pred ove izbore, a grad je, za ove četiri godine, enormno kreditno zadužen sa čak 12 miliona maraka. U naredne četiri godine iz budžeta se mora odvajati svake godine oko 2,3 miliona maraka na ime anuiteta (vraćanja dospjelih rata).

Politički rivali ili stranke koje će podržati kandidata SNSD-a su pod istim kišobranom, sa istim programom, sa jednim izvorom finansiranja sopstvenih kampanja, a ta politika je dovela do demografske katastrofe u Republici Srpskoj, što se u Trebinju manifestuje odlaskom obrazovane mlade radne snage, ali i svih ostalih radno sposobnih. Istovremeno su urušeni gotovo svi privredni subjekti, pogotovo oni iz realnog, proizvodnog sektora, pa je ta politika dovela i do gubitaka i ruba propasti gotovo sva javna preduzeća i ustanove i ostavila ogromna zaduženja.

U cilju sprečavanja gubitka radnih mjesta i sprečavanja potpunog zatvaranja velikog broja privrednih subjekata, pomoći ćemo materijalno i finansijski sve privredne subjekte.

Takođe, moj prvi potez nakon izbora i primopredaje će biti hitno reagovanje u smislu pružanja pomoći zdravstvenom sistemu. Vlast u RS i FBiH, na svim nivoima, nije adekvatno reagovala na pandemiju virusa korona. Ubjedljivo smo najgori u regionu. Nevjerovatan podatak je da je trebinjska bolnica imala samo 27 kreveta za najteže kovid bolesnike.

NN: Šta je ono što bi ipak bilo najprioritetnije?

STANKOVIĆ: Spas života bolesnih i spas radnih mjesta su prvi moji potezi nakon preuzimanja vlasti i prioritet broj jedan, ali su i ekonomski oporavak i privredni rast, takođe, prioriteti nad prioritetima.

U tom smislu i cilju pomoći ću svim investitorima u privredne kapacitete, bilo da se radi o novim ili postojećim, direktno iz budžeta grada i to stimulacijama, subvencijama, podsticajima, grantovima i na sve ostale zakonom dozvoljene načine. Takođe, obezbijediću hitno uklanjanje svih barijera u gradskoj administraciji i pozvati potencijalne investitore da ulažu, grade i otvaraju nove privredne objekte u Trebinju.

NN: Gdje su najviše razvojne šanse Trebinja i kako biste ih dalje razvijali?

STANKOVIĆ: Svima je poznato da Trebinje ima ogromne razvojne šanse u gotovo svim vidovima turizma, a onda i pratećim djelatnostima - ugostiteljstvu, hotelijerstvu, zanatstvu. Elektroenergetski objekti su, takođe, garancija razvoja Trebinja, ali pod uslovom da se njima upravlja i gazduje na daleko pošteniji i racionalniji način. U Trebinju će se razvijati i ostala prerađivačka industrija - prehrambena, metalska, konditorska…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije