Svijet

Pratite nas na Google news

Afrika raspolaže rezervom koja je dovoljna za dvije ili tri sedmice borbe protiv virusa

Afrika raspolaže rezervom koja je dovoljna za dvije ili tri sedmice borbe protiv virusa
Foto: Tanjug/AP | Afrika raspolaže rezervom koja je dovoljna za dvije ili tri sedmice borbe protiv virusa
Anadolija

Šef institucije koja rukovodi borbom protiv širenja virusa korona u Africi Džon Nkengasong izjavio je da Afrika raspolaže rezervama opreme i materijala koji su dovoljni za svega dvije ili tri naredne sedmice.

Direktor Centra za prevenciju bolesti u Africi (Africa CDC) Nkengasong za časopis "Africa Renewal" kazao je kako je najveća sreća za Afriku što pandemija COVID-19 nije počela s tog kontinenta.

"Imali smo mogućnost da osposobimo dio osoblja dok se virus širio u drugim regijama. Postoji globalni problem u isporuci medicinske opreme i lijekova, pa vidimo da i u Njujorku nedostaje respiratora. Mi u Africi ne proizvodimo takvu opremu i trenutno nam je izuzetno doći do nje na tržištu“, kazao je Nkengasong.

On je kazao da je u saradnji Kine, Etiopije i Svjetske zdravstvene organizacije u Africi podijeljeno milion dijagnostičkih testova, šest miliona zaštitnih maski i 60.000 zaštitnih kombinezona.

"Trenutno u skladištu imamo dovoljno opreme za dvije ili tri sedmice, ali u tom periodu se moramo pobrinuti za nabavku", kazao je Nkengasong.

Prema podacima afričkog CDC-a na tom kontinentu je virusom korona zaraženo više od 10.000 ljudi, a umrlo je blizu 500 oboljelih osoba.

Virus korona se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Vuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", u svijetu je virusom korona zaraženo 1,441.128 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 82,992 oboljelih, a izliječene su 301.768 osoba.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije