Svijet

Afrika raspolaže rezervom koja je dovoljna za dvije ili tri sedmice borbe protiv virusa

Afrika raspolaže rezervom koja je dovoljna za dvije ili tri sedmice borbe protiv virusa
Foto: Tanjug/AP | Afrika raspolaže rezervom koja je dovoljna za dvije ili tri sedmice borbe protiv virusa

Šef institucije koja rukovodi borbom protiv širenja virusa korona u Africi Džon Nkengasong izjavio je da Afrika raspolaže rezervama opreme i materijala koji su dovoljni za svega dvije ili tri naredne sedmice.

Direktor Centra za prevenciju bolesti u Africi (Africa CDC) Nkengasong za časopis "Africa Renewal" kazao je kako je najveća sreća za Afriku što pandemija COVID-19 nije počela s tog kontinenta.

"Imali smo mogućnost da osposobimo dio osoblja dok se virus širio u drugim regijama. Postoji globalni problem u isporuci medicinske opreme i lijekova, pa vidimo da i u Njujorku nedostaje respiratora. Mi u Africi ne proizvodimo takvu opremu i trenutno nam je izuzetno doći do nje na tržištu“, kazao je Nkengasong.

On je kazao da je u saradnji Kine, Etiopije i Svjetske zdravstvene organizacije u Africi podijeljeno milion dijagnostičkih testova, šest miliona zaštitnih maski i 60.000 zaštitnih kombinezona.

"Trenutno u skladištu imamo dovoljno opreme za dvije ili tri sedmice, ali u tom periodu se moramo pobrinuti za nabavku", kazao je Nkengasong.

Prema podacima afričkog CDC-a na tom kontinentu je virusom korona zaraženo više od 10.000 ljudi, a umrlo je blizu 500 oboljelih osoba.

Virus korona se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Vuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", u svijetu je virusom korona zaraženo 1,441.128 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 82,992 oboljelih, a izliječene su 301.768 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije