Svijet

Američki imunolog sumnja u bezbjednost ruske i kineske vakcine za koronu

Američki imunolog sumnja u bezbjednost ruske i kineske vakcine za koronu
Foto: Flickr / Ilustracija | Američki imunolog sumnja u bezbjednost ruske i kineske vakcine za koronu

VAŠINGTON - Američki imunolog Entoni Fauči, cijenjeni naučnik za epidemiju korona virusa, izrazio je sumnju o bezbjednosti vakcina koje se trenutno ispituju u Rusiji i Kini.

"Zaista se nadam da Kinezi i Rusi testiraju svoje vakcine prije nego što je bilo kome daju", rekao je Fauči u petak u govoru u Kongresu.

"Reći da se ima vakcina spremna za distribuciju prije nego što je testirana, za mene je nešto problematično, da ne kažem nešto više", rekao je Fauči, inače direktor američkog Instituta za zarazne bolesti.

Dodao je da SAD za vakcinu ne treba da zavise od drugih zemalja.

Rusija je ove nedjelje saopštila da se nada da će od septembra i oktobra početi industrijsku proizvodnju dvije vakcine protiv korona virusa koje su osmislili naučnici iz državnih centara. Rusija nije međutim saopštila naučne podatke koji potvrđuju bezbjednost i efikasnost tih vakcina.

Nekoliko projekata vakcina pokazalo je ohrabrujuće rezultate, a među njima je jedna kineska na kojoj zajednički rade institut za vojna istraživanja i farmaceutska grupa CanSino Biologics.

Kineska vojska je krajem juna odobrila upotrebu vakcine u svojim redovima, iako još nisu počele završne faze testiranja vakcine.

U zapadnim zemljama u toku razvoja su tri vakcine koje se nalaze u prvoj fazi kliničkog ispitivanja na čovjeku.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije