Svijet

Analiza: Primjeri kako se brzo širi COVID-19

Analiza: Primjeri kako se brzo širi COVID-19
Foto: Pixabay | Analiza: Primjeri kako se brzo širi COVID-19

ZAGREB - Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je vrlo zanimljivu analizu prenosa COVID-19 u Singapuru, koja ukazuje koliko je ovaj virus opasan i kako se lako širi.

Za one kojima se ne čita ovaj juče objavljeni dokument, redovni profesor biohemije i molekularne biologije sa zagrebačkog Prehrambeno-biohemijskog fakulteta Gordan Lauc podijelio ga je na svom Facebook profilu i izdvojio nekoliko zanimljivih primjera.

"Pacijent A5 je zaražen tako što je sjedio na istom mjestu u crkvi, na kom su prethodno sjedili pacijenti A1 i A2 koji u to vrijeme još nisu imali nikakve simptome", jedan je od primjera izdvojenih iz pomenutog dokumenta.

Drugi primjer kaže da su se pacijenti F2 i F3 zarazili tako što su sjedili red iza pacijenta F1 u crkvi.

Takođe, spominje se i primjer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi hora zarazila 40-60 ljudi.

"Ovaj SARS-Cov-2 je veoma zarazan jer se umnožava u grlu i nosu i prije pojave bilo kakvih simptoma. Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i sl. - maska ne štiti vas, već njom štitite ljude oko sebe jer možda širite virus, a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su OK, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu", poručuje profesor Lauc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije