Svijet

Australija poziva studente da ublaže manjak radne snage: "Pomozite nam"

Australija poziva studente da ublaže manjak radne snage: "Pomozite nam"
Foto: Tanjug/AP | Australija poziva studente da ublaže manjak radne snage: "Pomozite nam"
Tanjug

SIDNEJ - Australija je danas uputila poziv na rad bekpekerima (ljudima koji s rančevima putuju po zemlji) i studentima, u sklopu nastojanja da poveća broj radne snage koja je "osakaćena" novim talasom virusa korona.

"Krećite se širom zemlje, a istovremeno se pridružite našoj radnoj snazi i pomozite nam u našem poljoprivrednom sektoru, u našem sektoru ugostiteljstva i mnogim drugim dijelovima privrede", izjavio je australijski premijer Skot Morison na konferenciji za novinare koja je prenošena preko televizije.

Morison je rekao da se njegova vlada odriče takse za podnošenje aplikacije za vizu od 630 australijskih dolara (453 američkih dolara) za svakog bekpekera ili studenta koji stigne u Australiju u narednih 12 nedjelja, i pozvao ih je da potraže posao dok putuju po zemlji, prenosi agencija Rojters.

Australijska preduzeća imaju poteškoće zbog sve većeg broja radnika koji su na bolovanju ili kojima je naloženo da se izoluju zbog kontakta sa zaraženima.

Nedostatak radne snage stvorio je nestašice u snabdijevanju, što je dovelo do toga da velike prodavnice ponovo uvedu ograničenja u kupovini osnovnih životnih namirnica.

Najnoviji poziv Morisona je upućen istog dana kada su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetovali svoje građane da ne putuju u Australija i još 21 zemlju zbog sve većeg broja slučajeva kovida 19.

Australijski zvaničnici su danas prijavili 67 novih smrtnih slučajeva i skoro 80.000 novih slučajeva virusa korona.

Ova zemlja se juče suočila s najsmrtonosnijim danom od početka pandemije, budući da je preminulo 77 osoba od kovida, dok je glavni zdravstveni službenik Pol Keli upozorio da Australijanci treba da očekuju da će ukupan broj umrlih nastaviti da raste u odnosu na aktuelnih 2.843.

Najnoviji apel Morisona dolazi u trenutku kada se suočava s kritikama na početku izborne godine zbog načina na koji se njegova vlada uhvatila u koštac sa borbom protiv epidemije omikron soja virusa korona, koja je prouzrokovala rekordan broj novih infekcija i smrtnih slučajeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije