Svijet

Austrijanci od 1. juna skidaju maske

Austrijanci od 1. juna skidaju maske
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Austrijanci od 1. juna skidaju maske

BEČ - Austrija od 1. juna, privremeno stavlja van snage obavezu nošenja maske, saopštio je danas ministar zdravlja Johanes Rauh.

U protekloj nedjelji vođena je intenzivna diskusija o maskama, pošto su trgovci namirnicama zahtijevali da se ukine obaveza nošenja maski.

Od prethodnoh većeg popuštanja korona mjera, sredinom aprila, obaveza nošenja FFP2 maski važila je za zatvorene prostore u bolnicama, domovima, javnom prevozu, taksi prevozu, kao i u prodavnicama životnih potrepština kao što su supermarketi, drogerije i slično, ali i u ustanovama.

Obaveza nošenja maski u Austriji produžena je prije nekoliko nedjelja do 8. jula, a na insistiranje sindikata i trgovaca, ona se ukida početkom juna.

"Imamo pozitivan razvoj, broj novozaraženih je pao ispod 2.000, a smanjio se i broj oboljelih u bolnicama na ispod 600. Zbog toga smo odlučili da privremeno ukinemo, od 1. juna, obavezu nošenja maski", rekao je Rauh.

On je ukazao da obaveza nošenja FFP2 maski ostaje jedino u bolnicama i ustanovama za njegu.

Nova uredba, s tim u vezi, biće na snazi tri mjeseca.

Rauh je rekao da i bez obaveze preporučuje građanima da na mjestima na kojima je gužva, nose maske kao zaštitnu mjeru.

"Ovo je samo privremeno obustavljanje obaveze nošenja maski. Polazimo od toga da će se maske vratiti. Svi scenariji za jesen ukazuju da ćemo novi soj i novi talas, pa će biti potrebne zaštitne mere", objasnio je on.

Ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler saopštila je da je odlučeno da se zakonska obaveza vakcinacije protiv virusa korona i dalje, zbog povoljne epidemiološke situacije, stavi van primene.

Ona je rekla da trenutno nije opravdano primjenjivati zakon o obaveznoj vakcinaciji, pa će i dalje biti privremeno stavljen van snage.

"Ja sam sredinom februara imala koronu. Tri puta sam vakcinisana i znam da vakcina štiti. Pandemija nije prošla i ne znamo šta će biti na jesen. Zato apelujemo na građane da se vakcinišu", kazala je Edštadler.

Od 1. juna u školama više neće biti testirani đaci.

U slučaju pojave novih slučajeva oboljenja od korone u razredu postojaće mogućnost za sprovođenje antigenskih testova.

Za sada je nejasno da li će se testiranje ponovo uvesti na jesen, uz obrazloženje da sve zavisi od situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije