Svijet

BBC: Gnjev u Australiji, pola države zatvoreno

BBC: Gnjev u Australiji, pola države zatvoreno
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | BBC: Gnjev u Australiji, pola države zatvoreno
Tanjug

KANBERA - Više od 13 miliona Australijanaca, odnosno, oko polovina populacije, nalazi se u lokdaunu nakon najnovijih restriktivnih mjera uvedenih da se suzbije širenje delta soja virusa korona, pa su ove mjere izazvale gnjev kod stanovništva, javlja BBC.

Država Južna Australija, gdje živi 1,7 miliona ljudi, u utorak se priključila državama Viktorija i Novi Južni Vels po pitanju uvođenja restriktivnih mjera.

Stanovnici Južne Australije će morati da ostanu sedam dana u svojim domovima, nakon što se zarazilo pet osoba.

Gnjev u Australiji polako raste zbog strategije zatvaranja, a dva najveća grada, Sidnej i Melburn, susreću se s nepoznanicom u vezi s tim kada će biti ponovo otvoreni.

Kako piše BBC, donedavno je Australija bila naširoko hvaljena zbog strategije zatvaranja granica, programa karantina i brzih lokdauna, a od početka pandemije je zabilježeno manje od 1.000 smrtnih slučajeva.

Međutim, brzo širenje visokozaraznog delta soja je stvorio nove izazove za tu zemlju i izbacila u prvi plan nisku vakcinacionu stopu, dodaje britanski medij.

Uprkos ulasku u lokdaun prošlog mjeseca, Sidnej je danas zabilježio 110 novih slučajeva, pa je u trenutnom talasu inficirano više od 1.300 ljudi.

Građani ne smiju da napuštaju svoje domove, osim ukoliko idu u kupovinu, da vježbaju ili imaju važne razloge za izlazak.

Zatvorena su gradilišta, kao i maloprodajne radnje.

Postoji strah da bi zatvaranje Sidneja moglo da potraje do septembra, pošto su modeli pokazali da će tom gradu možda biti potrebni mjeseci da stigne do dana kada neće biti zabilježen nijedan slučaj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije