Svijet

Beč predstavio plan otvaranja

Beč predstavio plan otvaranja
Foto: Pixabay/Julius_Silver | Beč predstavio plan otvaranja

BEČ - Vlasti austrijske pokrajine i grada Beča odlučile su da i nakon okončanja lokdauna, od 13. decembra primjenjuju restriktivne epimiološke mjere i samo obazrivo započnu otvaranje.

Prema odluci bečkih vlasti u glavnom gradu će 13. decembra najprije otvoriti sve radnje, dok će gastronomija i hoteljerstvo morati sačekati do 20. decembra.

Inače austrijski kancelar Karl Nehamer najavio je da će lokdaun, koji je uveden za cijelu Austriju, biti okončan, kao što je planirano do 12. decembra, ali samo za vakcinisane i izliječene od kovid19, dok će za nevakcinisane biti nastavljen.

On je najavio da će vlada donijeti odluku o otvaranju radnji i gastronomije, kao i hotela, ali da svaka pokrajina može donijeti svoje mjere, što je učinio Beč.

Hoteljeri i gastronomi reagovali su ljutito na najave gradonačelnika Mihaela Ludviga, i poručuju da ne razumiju što moraju čekati nedjelju dana duže.

Posebno u Beču, gdje postoji uzorna infrastruktura za PCR testiranje, i najniža incidencija u Austriji je apsurdno odlagati otvaranje hotela, smatra predsjednica Udruženja hoteljera Austrije Mihaela Rajterer.

Od 13. decembra, samo za vakcinsane i izliječene, ponovo otvaraju prodavnice, uslužbe djelatnosti i kulturne institucije.

Od 13. decembra biće ponovo moguće kulturne manifestacije, odnosno skupovi sa više od 25 osoba.

Tako će ponovo otvoriti i božićne pijace, ali uz stroga pravila, a to znači da se punč može prodavati, ali ne i konzumirati za štandom, sve do otvaranja gastronomije, to jest 20. decembra.

Za sada je jedino neizvijesno da li će se primjenjivati takozvano "2G plus" pravilo, prema kojem je pored sertifikata o vakcinaciji ili preležanom kovid19 potreban i negativan PCR test, ili "samo" 2G uz obavezne FFP2 maske.

U sportu, kako je najavio Ludvig, omogućiće se sport na otvorenom, a u zatvorenom prostoru samo oni sportovi bez kontakta.

Nedjelju dana kasnije, 20. decembra, otvoriće i gastronomija i hoteli, ali isto uz "2G" pravilo.

Za noćnu gastronomiju još nema najave otvaranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije