Svijet

Belgija od jeseni ponovo uvodi mjere protiv korone?

Belgija od jeseni ponovo uvodi mjere protiv korone?
Foto: Unsplash/Xavi Cabrera | Belgija od jeseni ponovo uvodi mjere protiv korone?

BRISEL - Nakon što su vlasti sredinom jula objavile da se Belgija nalazi u sedmom talasu pandemije kovida 19, belgijski virolozi sada upozoravaju da će od 1. septembra vjerovatrno biti vraćene neke od restriktivnih mjera, a na prvom mjestu očekuje se ponovna obaveza nošenja zaštitnih maski za lice.

"Ako bi se nova varijanta pojavila na jesen, bolje je da budemo spremni. Maske za lice u javnom prevozu bi tada vjerovatno bile prva mjera koju bi vlada mogla ponovo da uvede", poručio je vodeći belgijski virusolog Mark van Ranst.

Podaci govore da je vrhunac zaraza kovida 19 varijantom BA.5 omikron soja dostigao vrhunac u Belgiji i da su brojevi novozaraženih ponovo počeli da padaju.

Navodi se da su trenutne mjere provjetravanja "dovoljne", ali se ukazuje da bi početkom školske godine i povratkom ljudi sa odmora upravo zaštitne maske mogle biti ponovo potrebne kako bi se zaustavilo brzo širenje virusa.

U Belgiji je do sada protiv virusa korona potpuno vakcinisano više od 9,09 miliona ljudi, što predstavlja 89 odsto odrasle populacije i 78 odsto ukupne populacije u zemlji, a njih 7,17 miliona primilo je i prvu buster dozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije