Svijet

Bivši šef MI6: Virus možda "pobjegao" iz laboratorije

Bivši šef MI6: Virus možda "pobjegao" iz laboratorije
Foto: Pixnio / Ilustracija | Bivši šef MI6: Virus možda "pobjegao" iz laboratorije

LONDON - Pandemija virusa korona možda je izazvana greškom, jer je moguće da je virus nekontrolisano izašao iz jedne kineske laboratorije, tvrdi bivši šef britanske obaveštajne službe MI6 Ričard Dirlav, pozivajući se na nalaze nove kontroverzne studije britanskih i norveških naučnika.

Prema pisanju londonskog Indipendenta, autori studije navode da su utvrdili činjenice koje ukazuju na to da su u genetski niz virusa ubačeni ključni elementi koji se možda nisu razvili prirodnim putem, što je tvrdnja koju osporavaju gotovo svi u naučnim krugovima.

Nekoliko naučnih časopisa najprije je odbilo da objavi ovu studiju, te je ona u više navrata prepravljana tako što su izbačene optužbe na račun Kine, da bi je na kraju objavio jedan časopis koji se bavi biofizikom.

Jedan od autora izvorne verzije, inače glavni naučni savjetnik norveške vojske, navodno je zatražio da njegovo ime kao koautora bude uklonjeno, piše Indipendent.

List navodi da istraživači i dalje traže izdavača za novi naučni rad u kojem tvrde da je virus korona upadljivo dobro prilagođen životu u ljudskoj zajednici i da je vjerovatno proizvod eksperimenata čiji je cilj bio da se napravi veoma moćni virus.

Optužbe da je Kina kriva za izbijanje pandemije već je iznijelo više zvaničnika, ali za to nema čvrstih dokaza, a Dirlav apsolutno odbacuje teorije zavjere prema kojima su genetski eksperimenti na virusu vršeni sa zlonamernim ciljem.

"To je opasan posao ako načinite grešku", rekao je bivši agent, dodajući da se postavlja pitanje da li je, ukoliko ikada prizna odgovornost, Kina dužna da plaća odštetu, kao i kako međunarodna zajednica u tom slučaju treba da postupa prema toj zemlji i njenom rukovodstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije