Svijet

Pratite nas na Google news

Borel: Postepeno otvaranje spoljnih granica EU od 1. jula

Borel: Postepeno otvaranje spoljnih granica EU od 1. jula
Foto: Tanjug/AP | Borel: Postepeno otvaranje spoljnih granica EU od 1. jula
Tanjug

BRISEL - Evropska komisija će do kraja nedjelje izaći sa strategijom za postepeno otvaranje spoljnih granica EU, počev od 1. jula, najavljeno je u Briselu.

"Ukadanje privremenog ograničenja putovanja na spoljnim granicama EU predstavlja drugu fazu, nakon ukidanja kontrola na unutrašnjim granicama EU, za koju će Evropska komisija, kasnije tokom ove nedjelje, dati svoju procjenu i pristup kako bi se pristupilo postepenom i parcijalnom ukidanju restrikcija počev od 1. jula", izjavio je šref diplomatije EU Žosep Borel.

On dodaje da će se s nekim trećim zemljama prilikom otvaranja granica za putovanja u EU u obzir uzimati principi i kriterijumi bazirani na zajedničkom koordinisanom pristupu EU 27, koji podržava Evropska komisija.

Evropski komesari su na sastanku razmotrili informacije da pojedine zemlje članice EU već rade na uklanjanju graničnih kontrola unutar Šengen zone.

"Očekujemo da ovaj proces bude finalizovan do kraja juna", poručio je Borel.

U Evropskoj komisiji najavljuju da će većina zemlja članica otvoriti svoje granice za putovanja unutar Šengena 15. juna, a da će slobodan protok ljudi i robe unutar Šengena biti u potpunosti funkcionalan do kraja mjeseca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije