Svijet

Pratite nas na Google news

Britanci dižu i vojsku protiv antivaksera

Britanci dižu i vojsku protiv antivaksera
Foto: Tanjug/AP | Britanci dižu i vojsku protiv antivaksera
N.N.

LONDON - Značajan broj Britanaca skeptičan je prema vakcini protiv virusa korona, a mediji izvještavaju da je vojska navodno aktivirala jedinicu za "informativni rat" sa ciljem suzbijanja širenja onlajn propagande protiv vakcinacije.

Kako se očekuje, distribucija vakcine protiv korone u Britaniji krenuće sljedećeg meseca, ali se vlada u Londonu suočava sa problemom kako da ubijedi građane da je prime.

Prema nedavnim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, više od trećine Britanaca se izjasnilo da nisu sigurni, odnosno da je mala vjerovatnoća da će se vakcinisati.

Ministri se spremaju da pokrenu masovnu kampanju da bi ubijedili ljude da se vakcinišu, a iza scene britanska vojska je, kako je objavio "Sunday Times" angažovala specijalnu jedinicu čiji je zadatak da prati i suprotstavi se onlajn propagandi protiv vakcinacije.

Riječ je o jedinici 77. Brigade koja je formirana 2010. i koja je sarađivala sa timovima za psihološke operacije u Avganistanu.

Mediji, takođe, navode da je ta jedinica otvorila i lažne profile na društvenim mrežama kako bi uticala na javno mnjenje.

"Times" piše i da ta jedinica "već nadgleda sajber prostor koji se odnosi na sadržaj o Kovidu-19".

Britanski list ne iznosi detalje o tome na koji način će se tačno specijalna jedinica boriti protiv sadržaja koji propagiraju odbijanje vakcine.

Neimenovani portparol britanskog Ministarstva odbrane izjavio je za "Times" da napori brigade nisu usmjereni na britansku populaciju, a procurijeli dokumenti navodno sugerišu da njihova strategija uključuje "skupljanje dokaza o dezinformacijama o vakcini iz neprijateljskih država, uključujući Rusiju", prenosi RT.

U Britaniji je, prema posljednjim podacima, potvrđeno više od 1,6 miliona slučajeva virusa korona, a preko 57.000 ljudi je umrlo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije